Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2016 June, Paper-2, Page-4

31. Arrange the following museums according to the year of their establishment:
a. Nehru Memorial Museum and Library, Delhi
b. National Museum, Delhi
c. Indian Museum, Calcutta
d. National Gandhi Museum, Delhi
Codes:
(A) d, a, c, b
(B) c, b, d, a
(C) b, c, d, a
(D) a, d, c, b
Answer: (B)

32. Arrange the following international standards developed in the broader context of 'Information organisation' in their respective year of development:
a. ISO-999
b. ISO-214
c. ISO-2788
d.ISO-5963
Codes:
(A) c, b, d, a
(B) a, b, c, d
(C) b, c, d, a
(D) d, c, b, a
Answer: (A)

33. Match the following:
List - I
List - II
a. Pareto Chart
i. Pictorian representation of stages in a process
b. Fish Bone Diagram
ii. Tool of recording variables
c. Flow chart
iii. Identifies the intensity of each problem in the production line
d. Check-sheet
iv. Identifies the relationship between the defects or problems and their root causes
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iii         iv         ii
(B)       iv         i           ii          iii
(C)       iii         iv         ii          i
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (D)

34. Match the following:
List – I                                    List - II
a. New Gen Lib          i. 1984
b. LIBSYS                  ii. 2000
c. Koha                        iii. 2005
d. Open Biblio                        iv. 2002
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          i           iii         iv
(B)       ii          i           iv         iii
(C)       iii         i           ii          iv
(D)       iv         iii         ii          i
Answer: (C)

35. Match the following:
List - I                                                 List - II
a. Gujarat Public Libraries Act           i.1965
b. Chhattisgarh Public Libraries Act   ii.1993
c. Karnataka Public Libraries Act       iii.2009
d. Goa Public Libraries Act                iv.2001
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iv         iii         ii
(B)       ii          i           iv         iii
(C)       iv         ii          iii         i
(D)       iv         iii         i           ii
Answer: (D)

36. Match the following:
List – I                                                                        List - II
a. Key to a given collection                            i. Abstract
b. Key to literary sources on a subject            ii. Index
c. Representation of subject concept              iii. Catalogue
d. Condensation of a document                     iv. Bibliography
Codes:
a          b          c          d
(l)         iv         ii          iii         i
(B)       iii         ii          I           iv
(C)       iii         iv         ii          i
(D)       i           iii         ii          iv
Answer: (C)

37. Match the following:
List – I (AACR-II)                                                     List – II (Connecting Symbols)
a, The size of the document                                        i. Colon
b. Statement of Responsibility                                    ii. Plus
c. Between place and the name of the publishers       iii. Semicolon
d. Accompanying material                                          iv. Diagonal slash
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iii         iv         ii
(B)       ii          iv         iii         i
(C)       iv         iii         i           ii
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (D)

38. March the following:
List – I                                                List - II
a. Subject Classification          i. J. Atchinson
b. Thesaurofacet                      ii. S.R. Ranganathan
c. Classaurus                           iii. J.D. Brown
d. APUPA                              iv. G. Bhattacharya
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         iii         ii          i
(B)       i           ii          iii         iv
(C)       iii         i           iv         ii
(D)       ii          iv         i           iii
Answer: (C)

39, Match the following:
List – I                                                List - II
a. Classical School                  i. John Cotton Dana
b. X and Y Theory                  ii. Henry Fayol
c. Newark Charging                iii. Peter Drucker
d. MBO                                   iv. Douglas McGregor
Codes:
            a          b          c          d
(A)       i           iii         iv         ii
(B)       iii         iv         i           ii
(C)       ii          iv         i           iii
(D)       iii         ii          iv         i
Answer: (C)

40. Assertion (A): Selection of e-resources requires utmost care and caution in order to make the same user-centric.
Reason(R): Availability of seamless online products in the market coupled with abundant internet resources at no cost made the e-resources redundant.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) true.
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment