Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2016 June, Paper-2, Page-1

The UGC NET examination solved question paper-II of 2016 June in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE). The answer keys of the paper-2 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the answer keys released by UGC.

1. Who identified the eight central values of librarianship?
(A) Margaret Mann
(B) Michael Gorman
(C) David Hume
(D) S.R. Ranganathan
Answer: (B)

2. Which of the following organization declared 17th May as “World Information Society Day”?
(A) IFLA
(B) World Summit on the Information Society (WSIS)
(C) World Health Organization (WHO)
(D) UNESCO
Answer: (B)

3. 'Bibliographic Coupling’, was first advocated by
(A) B.K. Sen
(B) S.R. Ranganathan
(C) M.M. Kessler
(D) S.C. Bradford
Answer: (C)

4. By which mode 'Management Science' and 'Research Methodology' are formed?
(A) Agglomeration
(B) Fusion
(C) Cluster
(D) Distillation
Answer: (D)

5. 'Prefix' element of ISBN consists of -- number of digits.
(A) 3
(B) 5
(C) 4
(D) 2
Answer: (A)

6. Who defined notation as shorthand sign?
(A) S.R. Ranganathan
(B) Benjamin A. Custer
(C) Immanuel Kant
(D) E.C. Richardson
Answer: (D)

7. Which of the search strategy is useful to increase recall output?
(A) Proximity operators
(B) Boolean operators “NOT”
(C) Truncation
(D) Boolean operators “AND”
Answer: (C)

8. The 'Right to Information Bill' was enacted by the parliament of India on
(A) 5th May 2005
(B) 15th June 2005
(C) 12th October 2005
(D) 22nd June 2005
Answer: (B)

9. Who was the first Director of Raja Ram Mohan Roy Library Foundation?
(A) B.S. Kesvan
(B) D.R. Kalia
(C) B.P. Barua
(D) S. Bashruddin
Answer: (C)

10. In Ranganathan's terminology 'Latent Facet' is a
(A) Facet added at the end
(B) Hidden Facet
(C) Important Facet
(D) Current of all Facets
Answer: (B)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment