Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2016 December, Paper-2, Page-5

41. Assertion (A): Electronic indexing and abstracting services are not advantageous over print.
Reason (R): Electronic indexes work on much the same principles as print.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are false.
(4) Both (A) and (R) are true.
Answer: (2)

42. Assertion (A): The efforts of contemporary libraries in using static A-Z lists (as a part of their ERM system) to facilitate access for users who wanted to limit their searches to e-content has failed to yield results.
Reason (R): Such lists maintained locally are, by necessity, more detailed and elaborate, as increase of titles made the maintenance of such lists more labour intensive and complicated.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (1)

43. Assertion (A): Libraries contribute to capacity building, which is essential to community development.
Reason (R): Library programmes and services can influence a person's desire for life-long learning, which is an important component of capacity building.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false
(2) (A) is false, but (R) is true
(3) Both (A) and (R) are true
(4) Both (A) and (R) are false
Answer: (3)

44. Assertion (A): A collaborative culture is an important condition for knowledge transfer between individuals.
Reason (R): Knowledge transfer do not require individuals to come together to interact, exchange, and share ideas and knowledge with one another.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false
(2) (A) is false, but (R) is true
(3) Both (A) and (R) are true
(4) Both (A) and (R) are false
Answer: (1)

45. Assertion (A): Right to Information Act in India mandates timely response to citizen requests for information sought.
Reason (R): The basic object of the Right to Information Act is to empower the citizens, promote transparency and accountability.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false
(2) (A) is false, but (R) is true
(3) Both (A) and (R) are true
(4) Both (A) and (R) are false
Answer: (3)

Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage. (Question Nos. 46 — 50)
The idea and phrase "serious leisure' comes from Stebbins' interviewees, who used the word "serious" to underline the extent of their passion for a favourite leisure activity. In this case, the term embodies positive qualities such as importance and sincerity, rather than negative traits such as gravity or anxiety. Whereas casual leisure supplies pleasure, and project-base leisure delivers a temporary reward, serious leisure generates deep and enduring sensations of fulfillment.
There are six defining characteristics to all serious leisure. First, there is the occasional need to persevere, as when mountain climbers push through exhaustion to reach a peak. Second, is that of finding a leisure career in the activity, with turning points and a sense of advancement. Third, serious leisure takes significant personal effort based on specially acquired knowledge, training, experience, or skill. In this quality, serious leisure is the opposite of its casual counterpart, which requires no expertise. Fourth, there are eight durable benefits or outcomes to serious leisure: self-actualization, self-enrichment, self-expression, regeneration or renewal of self, feelings of accomplishment, enhancement of self-image, social interaction and belongingness, and lasting physical products of the activity. Fifth, serious leisure participants tend to identify strongly with their chosen pursuits, and may be quick to assert their affiliation. Sixth, a unique ethos, or spirit of the community, exists around each serious leisure activity.
There are three main types of serious leisure: amateurism, volunteering, and hobbies. Amateurs operate in the fields of art, science, sport, and entertainment.

46. One of the six defining characteristics of serious leisure is
(1) Amateurism
(2) Requires no expertise
(3) Pleasure
(4) Spirit of the community
Answer: (4)

47. One of the three main types of serious leisure is
(1) Hobbies
(2) Sport
(3) Entertainment
(4) Art
Answer: (1)

48. Which is not one of the eight durable benefits of serious leisure?
(1) Self-expression
(2) Renewal of self
(3) Social interaction
(4) Unique ethos
Answer: (4)

49. The word 'serious' is the phrase 'serious leisure' expresses the idea of
(1) Gravity
(2) Anxiety
(3) Sincerity
(4) Pleasure sensations
Answer: (3)

50. A temporary reward comes from
(1) Casual leisure
(2) Project-based leisure
(3) Serious leisure
(4) Enduring sensations of fulfillment
Answer: (2)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment