Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2016 August, Paper-2, Page-1

The UGC NET examination solved question paper-II of 2016 August in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE). The answer keys of the paper-2 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the answer keys released by UGC.

1. Right to Information Act, in India came into force
(A) 15th June, 2005
(B) 22nd June, 2005
(C) 12th October, 2005
(D) 5th February, 2006
Answer: (C)

2. Who developed the theory of ‘information supply and indexing’ based on five axioms definability, order, sufficient degree of order, predictability and Fidelity?
(A) Robert Fugmann
(B) William Cooper
(C) Eugene Garfield
(D) Calvin Mooers
Answer: (A)

3. Action for Development through Libraries Programme (ALP) is an initiative of
(A) IFLA
(B) UNESCO
(C) LA (UK)
(D) ALA
Answer: (A)

4. The first edition of ‘Imperial Gazetteer of India’ was published in
(A) 1981
(B) 1881
(C) 1909
(D) 1925
Answer: (B)

5. Inference Engine is a part of
(A) Management Information System
(B) Decision Support System
(C) Expert System
(D) Technology Management System
Answer: (C)

6. The sampling procedure, where the researcher collects data on the few members of the target population, then asks those individuals for information to locate other members of that population whom they know, is known as
(A) Quota sampling
(B) Snowball sampling
(C) Random sampling
(D) Stratified sampling
Answer: (B)

7. Identify the ‘FOUR USER TASKS’ with authority data as defined by the Franar working group (FRAD-6)
(A) Find, identify, select, obtain.
(B) Find, identify, contextualize, justify.
(C) Select, record, classify, analyse.
(D) Justify, identify, select, classify.
Answer: (B)

8. Who adopted ‘one place’ theory in library classification?
(A) H.E. Bliss
(B) S.R. Ranganathan
(C) Melvil Dewey
(D) J.D. Brown
Answer: (D)

9. In which edition “Auxiliary table for area” was introduced?
(A) DDC 14th edition
(B) DDC 15th edition
(C) DDC 16th edition
(D) DDC 17th edition
Answer: (D)

10. When was Sears List of Subject Headings (SLSH) first edition published?
(A) 1903
(B) 1897
(C) 1923
(D) 1933
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment