Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2015 June, Paper-2, Page-2

11. NALANDA, the digital library is an initiation of:
(A) DRTC
(B) IISC Bangalore
(C) National Institute of Technology, Calicut
(D) NISCAIR
Answer: (C)

12. Six Sigma in quality management was developed by:
(A) Motorola
(B) IBM
(C) Honey well
(D) GENPACT
Answer: (A)

13. In Binary Number System digit ‘11’is represented by:
(A) 1010
(B) 00001011
(C) 110011
(D) 00010110
Answer: (B)

14. Arrange the following of ISBN in proper order:
(a) Check Digit.
(b) Registration group Element.
(c) Publication Element.
(d) Registration Element.
Codes:
(A) (a), (c), (b), (d)
(B) (c), (a), (d), (b)
(C) (d), (b), (a), (c)
(D) (b), (d), (c), (a)
Answer: (D)

15. Identify the correct sequence of user tasks that are supported by the structure of FRBR, RDA, 0.2 version:
(A) Identify, Select, Obtain, Find.
(B) Find, Identify, Select, Obtain.
(C) Select, Identify, Find, Obtain.
(D) Find, Select, Identify, Obtain.
Answer: (B)

16. Which of the following are formal means of communication?
(a) Adhoc talks.
(b) Reports.
(c) Blogs.
(d) Meetings.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (b) and (c) are correct.
(C) (b) and (d) are correct.
(D) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (C)

17. Identify parts of social science citation index:
(a) Corporate Index.
(b) Permuterm Subject index.
(c) Source index.
(d) Title index.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (b), (c) and (d) are correct.
(C) (c), (d) and (a) are correct.
(D) (d), (a) and (b) are correct.
Answer: (A)

18. Which of the following display racks are used to display print periodical publications?
(a) Kardex.
(b) Steptype.
(c) Pigeon hole type.
(d) Inclined type.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (a), (c) and (d) are correct
(D) (a), (b) and (d) are correct
Answer: (B)

19. Which of the following elements are associated with Dervin’s Model of Information Seeking Behaviour?
(a) Situation.
(b) Extracting.
(c) Gap.
(d) Browsing.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (a) and (c) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (C)

20. Which of the following are the salient features of UDC – IME?
(a) Minimum three digits in a class number.
(b) Main Class 4 is vacant.
(c) Notation is independent of any Language or scripts.
(d) More suitable to micro documents.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (a), (b) and (d) are correct
(C) (b), (c) and (d) are correct
(D) (a), (c) and (d) are correct
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment