Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2015 June, Paper-2, Page-1

The UGC NET examination solved question paper-II of 2015 June in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE). The answer keys of the paper-2 of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the revised answer keys released by UGC.

1. S.M.C.R. Communication model was developed by
(A) David K Berlo
(B) Harold Lasswell
(C) W. ASchramm
(D) Charles Osgood
Answer: (A)

2. Who suggested the ‘Seven lamps of Conduct’ as must for library professional?
(A) Joint Council of Library Association in India (JOCLAI)
(B) Indian Library Association
(C) S.R Ranganathan             
(D) R.L Mettal
Answer: (D)

3. DARE, which is a UNESCO database, provides information for:
(A) Social Sciences
(B) Applied Sciences
(C) Law
(D) Pure Sciences
Answer: (A)

4. Which type of information need can be satisfied with Review and State –of-the–Art Reports?
(A) Everyday
(B) Exhaustive
(C) Current
(D) Catching up
Answer: (D)

5. The Principle which states that if the facet B in a subject will not be operative without the concept behind A is conceded then B should follow A is known as: 
(A) Principle of later in time
(B) Principle of gradual evolution
(C) Principle of bottom upwards
(D) Wall – picture principle
Answer: (D)

6. The principle which states ‘that between two or more possible alternatives bearing on a particular phenomenon the one leading to overall economy is to be preferred’ is known as:
(A) Law of symmetry
(B) Law of Parsimony
(C) Law of osmosis
(D) Law of Impartiality
Answer: (B)

7. The records associated with genealogy file might reasonably be arranged in a:
(A) Clustered files
(B) Tree - structured files
(C) Hashed files
(D) Indexed files
Answer: (B)

8. What is the purpose of cookies?
(A) Identify Users on the server
(B) Act as buffer store
(C) Connects database
(D) Develops dynamic webpages
Answer: (A)

9. “Rank x frequency = constant describes the essence of:
(A) Impact factor
(B) Zipf’s Law
(C) Fuzzy query
(D) Lotka Law
Answer: (B)

10. Name the Indian Librarian who was honored with the title of ‘Khan Bahadur’in 1935 by British Government?
(A) S.R Ranganathan
(B) B.S Kesavan
(C) K.M Asadullah
(D) K. Issac
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment