Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2015 December, Paper-2, Page-3

21. Following are some of the problems with “Difficult Materials” usually faced by the users as advocated by Dr. S.R. Ranganathan:
(a) Books with different numbers.
(b) Books with different styles and standards.
(c) Books in various forms of exposition.
(d) Books with different sizes and colours.
Codes:
(A) (a) and (c) are correct
(B) (b) and (d) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (b) and (c) are correct
Answer: (D)

22. According to Dr. S.R. Ranganathan, which of the following items are not considered as fugitive materials?
(a) Newspaper-clippings.
(b) Books.
(c) Pamphlets.
(d) Reports.
Codes:
(A) (a) and (c) are correct
(B) (b) and (d) are correct
(C) (a) and (b) are correct
(D) (b) and (c) are correct
Answer: (B)

23. Which of the following are demerits of MBO System?
(a) Superior- subordinate relationships.
(b) Over simplification.
(c) More coordination.
(d) All variables are not taken into account.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (d) are correct
(C) (b) and (c) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (D)

24. In Classified Catalogue Code of Ranganathan the conflict of authorship includes:
(a) Person versus Person.
(b) Person versus Corporate body.
(c) Government versus Institution.
(d) Person versus Publisher.
Codes:
(A) (a), (b) and  (c) are correct
(B) (a), (b) and (d) are correct
(C) (b), (c) and (d) are correct
(D) (d), (c) and (a) are correct
Answer: (A)

25. Which of the services are being offered by National Library, Kolkata?
(a) Lending.
(b) Bibliographic.
(c) NL connect.
(d) Online reference services.
Codes:
(A) (a), (b) are correct
(B) (a), (d) are correct
(C) (b), (d) are correct
(D) (c), (d) are correct
Answer: (A)

26. Which of the following are the levels of problems in communication process identified by Warren Weaver?
(a) Technical.
(b) Semantic.
(c) Effective.
(d) Interpreter.
Codes:
(A)  (a), (c), (d) are correct
(B) (a), (b), (c) are correct
(C) (b), (c), (d) are correct
(D) (a), (b), (d) are correct
Answer: (B)

27. Which of the following are special features of geographical sources?
(a) Scale.
(b) Revision.
(c) rpm.
(d) Projections.
Codes:
(A) (a) and (d) are correct
(B) (a) and (b) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (a) and (c) are correct
Answer: (A)

28. Arrange in sequence the evolution of Intel Processors:
(a) Pentium.
(b) 80088.
(c) 486 TM CPU.
(d) 80286.
Code:
(A) (b), (a), (c) and (d)
(B) (b), (d), (a) and (c)
(C) (a), (b), (d) and (c)
(D) (c), (a), (d) and (b)
Answer: (B)

29. Arrange in sequence the basic components of MBO system:
(a) Conducting reviews.
(b) Setting objectives.
(c) Appraising performance.
(d) Developing action plans.
Code:
(A) (b), (a), (c) and (d)
(B) (b), (d), (a) and (c)
(C) (a), (b), (d) and (c)
(D) (c), (a), (d) and (b)
Answer: (B)

30. Arrange the following in chronological order:
(a) ISBD.
(b) MARC.
(c) CCF.
(d) RDA.
Code:
(A) (a), (c), (d), (b)
(B) (b), (a), (c), (d)
(C) (c), (b), (a), (d)
(D) (d), (a), (b), (c)
Answer: (B)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment