Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2014 June, Paper-2, Page-3

21. Rich Text Format (RTF) is concerned with:
(i) Formatting features like Font type, size, etc.
(ii) Transporting text documents across different computers.
(iii) Multimedia formatting.
(iv) Formatting based on binary concept.
Codes:
(A) (ii) and (iii) are correct.
(B) (iii) and (iv) are correct.
(C) (i) and (ii) are correct.
(D) (i) and (iv) are correct.
Answer: (C)

22. Which of the following are non probability sampling?
(i) Quota sampling.
(ii) Judgement Sampling.
(iii) Cluster Sampling.
(iv) Multi-stage sampling.
Codes:
(A) (i) and (iv) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (i) and (ii) are correct.
(D) (iii) and (iv) are correct.
Answer: (C)

23. Arrange the following in the ascending order of their first year of publication:
(i) BNB.
(ii) INB.
(iii) Compendex.
(iv) Roget’s Thesaurus of English words.
Codes:
(A) (iv), (iii), (i), (ii)
(B) (iii), (ii), (iv), (i)
(C) (ii), (iv), (i), (iii)
(D) (i), (iii), (ii), (iv)
Answer: (A)

24. Arrange the following ISBDs according to their year of formulation:
(i) ISBD (PM).
(ii) ISBD (CF).
(iii) ISBD (M).
(iv) ISBD (S).
Codes:
(A) (iii), (ii), (i), (iv)
(B) (iii), (iv), (i), (ii)
(C) (iv), (i), (iii), (ii)
(D) (iv), (ii), (iii), (i)
Answer: (B)

25. Arrange the following in the chronological order of their first year of publication:
(i) Arts and Humanities Index.
(ii) Social Science Citation Index.
(iii) ISI Web of Science.
(iv) Science Citation Index.
Codes:
(A) (iv), (ii), (i), (iii)
(B) (ii), (iii), (iv), (i)
(C) (iii), (ii), (i), (iv)
(D) (iv), (i), (iii), (ii)
Answer: (A)

26. Arrange the following Library Acts according to the year of their enactment:
(i) Arunachal Pradesh.
(ii) Bihar.
(iii) Lakshadweep.
(iv) Rajasthan.
Codes:
(A) (ii), (iv), (iii), (i)
(B) (iv), (i), (ii), (iii)
(C) (ii), (iii), (i), (iv)
(D) (iv), (iii), (ii), (i)
Answer: (D)

27. Arrange the following processes of research in order:
(i) Theory Building.
(ii) Reflecting and Integrating of Idea.
(iii) Research Design.
(iv) Review of Literature.
Codes:
(A) (iv), (iii), (ii), (i)
(B) (iii), (i), (iv), (ii)
(C) (ii), (iv), (iii), (i)
(D) (i), (ii), (iv), (iii)
Answer: (A)

28. Match the following:
List – I                                    List – II
a. CILIP                                  i. 1972
b. ASLIB                                ii. 2002
c. ALA                                    iii. 1876
d. COMLA                             iv. 1924
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iv         iii         i
(B)       iv         iii         ii          i
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       ii          iii         iv         i
Answer: (A)

29. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Phenomenon                                                i. Physical Media for grouping of Information
b. Spectrum                                                     ii. Facts or Occurrence
c. Modes                                                         iii. Transfer Process
d. Diffusion                                                    iv. A broad range of varied but related ideas
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iii         iv         ii
(B)       ii          iv         i           iii
(C)       ii          iii         iv         i
(D)       iv         i           iii         ii
Answer: (B)

30. Match the following:
List – I                                                                        List – II
a. Union Catalogue                                                     i. Primary sources
b. Pamphlets & Brochures                                          ii. Unpublished sources
c. Indexing & Abstracting Sources                             iii. Tertiary sources
d. Memoirs of diaries                                                  iv. Secondary sources
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         iii         ii          i
(B)       ii          iv         iii         i
(C)       iii         i           iv         ii
(D)       i           ii          iv         iii
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment