Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2014 December, Paper-2, Page-3

21. Assertion (A): Library legislation is not a pre-requisite for providing free library service.
Reason (R): There are states/union territories that are advanced in public library services without library legislation.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

22. Assertion (A): Data stored in bibliographic database comprise inputs of bibliographic details of a document for identification, storage and retrieval purpose.
Reason (R): Most of the bibliographic databases consist of indexing and abstracting series.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (Wrong Question)

23. Assertion (A): Abstracts are precise representation of the content of a document.
Reason (R): Researcher have time constraints to go through the original articles.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

24. Assertion (A): To increase the specificity, we need to accept long notations.
Reason (R): An important quality of notation is brevity.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer: (D)

25. Assertion (A): Knowledge organisation and knowledge management are conceptually one and the same.
Reason (R): Simple Knowledge Organisation System (SKOS) is designed for knowledge management.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (R) is true, but (A) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (D)

26. Assertion (A): One of the key lessons of the web 2.0 era is that users can add value.
Reason (R): Web 2.0 serves communities of people and are created and maintained by and for the people.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (R) is true and (A) is false.
Answer: (C)

27. Assertion (A): RSS is considered as an alternative to the current awareness service.
Reason (R): RSS feeds enable us to syndicate data automatically.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (A)

28. Assertion (A): In a particular study, we may reject the alternative hypothesis.
Reason (R): In the same study the null hypothesis is not rejected.
Codes:
(A) (A) is true, but(R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer: (C)

29. Assertion (A): An electronic library may have both born digital and converted digital documents.
Reason (R): A document stored in Unicode is same as storing the scanned image of the document.
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

30. Arrange the following in chronological order:
(i) Right to Information Act (India).
(ii) Information Technology Act (India).
(iii) Indian Copyright Act.
(iv) Digital Millennium Copyright Act (US).
Codes:
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (i) (ii) (iii)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment