Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2013 September, Paper-2, Page-4

31. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Remote resource sensing satellite                i. Processing data
b. Memory chips                                             ii. Transportation of data
c. VLSI chips                                                  iii. Capture data
d. Optical fibre                                                iv. Storage data
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
ii
iii
iv
(B)
iv
iii
ii
i
(C)
ii
iii
iv
i
(D)
iii
iv
i
ii
Answer: (D)

32. Match the following:
List – I                        List – II
a. f(r) = K/r                  i. Bradford
b. xny = C                    ii. Zipf’s
c. L : n : n2                   iii. Pareto
d. 80 – 20                    iv. Lotka
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
ii
iii
i
(B)
ii
iii
iv
i
(C)
ii
iv
i
iii
(D)
i
iii
ii
iv
Answer: (C)

33. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Scientific Management                   i. Max Weber
b. System School                                ii. Mary Follett
c. Human Behaviour School               iii. Henry Fayol
d. Classical School                              iv. Louis Brandeis
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
i
ii
iii
(B)
iv
ii
i
iii
(C)
ii
i
iii
iv
(D)
i
iv
ii
iii
Answer: (A)

34. Match the following as per Ranganathan’s Staff formula recommended for a university library:
List – I                                    List – II
a. Acquisition Section             i. 1 person for 1500 readers
b. Reference Section               ii. 1 person for 500 titles
c. Periodical Section               iii. 1 person for 6000 titles
d. Circulation Section                         iv. 1 person for 50 readers
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iv
iii
ii
(B)
iii
iv
ii
i
(C)
iv
i
iii
ii
(D)
ii
iii
i
iv
Answer: (B)

35. Match the following standard subdivisions from DDC:
List – I                                    List – II
a. Philosophy & Theory          i. 07
b. Serial Publications               ii. 05
c. Collections                          iii. 01
d. Study and Teaching            iv. 08
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
ii
iv
iii
(B)
iii
iv
ii
i
(C)
iii
ii
iv
i
(D)
ii
iv
i
iii
Answer: (C)

36. Arrange the following in chronological order of their establishment:
(i) ARPANET
(ii) DARPA
(iii) SPUTNIK
(iv) ICCB (Internet Configuration Control Board)
Codes:
(A) iv i iii ii
(B) iii ii i iv
(C) ii iii iv i
(D) i ii iv iii
Answer: (B)

37. Arrange the following according to their year of origin:
(i) APA
(ii) MLA
(iii) Chicago
(iv) Turbian
Codes:
(A) ii iii i iv
(B) i iv ii iii
(C) iii ii iv i
(D) iv iii i ii
Answer: (Wrong Question)

38. Arrange the following State Library Acts according to their year of establishment:
(i) Goa
(ii) West Bengal
(iii) Orissa
(iv) Karnataka
Codes:
(A) iv ii iii i
(B) iv ii i iii
(C) ii i iii iv
(D) iii ii i iv
Answer: (B)

39. Give the following in sequence according to the year of their first publication:
(i) Bibliographic Classification
(ii) Universal Decimal Classification
(iii) Library of Congress Classification
(iv) Colon Classification
Codes:
(A) ii iii i iv
(B) iv ii iii i
(C) i iii ii iv
(D) iii ii iv i
Answer: (D)

40. Assertion (A): All research require hypotheses to be proposed and tested.
Reason (R): No research is complete without testing of hypotheses.
Codes:
(A) (A) is false but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (B)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment