Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2013 June, Paper-2, Page-3

21. Major elements of a profession are:
(i) Philosophy.
(ii) Body of knowledge.
(iii) Publicity.
(iv) Status.
Codes:
(A) (i), (ii), (iv) are correct
(B) (i), (ii), (iii) are correct
(C) (ii), (iii), (iv) are correct
(D) (i), (iii), (iv) are correct
Answer: (A)

22. Which of the following states don’t have library legislation?
(i) Haryana.
(ii) Delhi.
(iii) J & K.
(iv) Manipur.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iii) are correct
Answer: (B)

23. Which of the following principles are associated with library building planning?
(i) Principle of Uniformity.
(ii) Principle of Comfort ability.
(iii) Principle of Simplicity.
(iv) Principle of Continuity.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct
(C) (i), (ii) and (iv) are correct
(D) (iii), (iv) and (i) are correct
Answer: (B)

24. ETD database in India is maintained by:
(i) Shodhgangotri.
(ii) Vidyanidhi.
(iii) Shodhganga.
(iv) INDEST-AICTE consortium.
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (iii) and (iv) are correct
Answer: (C)

25. Vocabulary in a database is controlled by:
(i) Thesaurus files.
(ii) Dictionary files.
(iii) Standard files.
(iv) Authority files.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (iii) and (iv) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (i) and (iv) are correct
Answer: (B)

26. Limitations of Bibliometrics is/are:
(i) Analyzing research and development trends.
(ii) Describing text, not necessarily meaning and context.
(iii) Identifying the active areas of research.
(iv) Citation bias.
Codes:
(A) (ii) and (iv) are correct
(B) (i) and (iii) are correct
(C) (i), (ii) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iii) are correct
Answer: (A)

27. Identify the technique(s) to collect the data regarding the number of persons visited the periodical section of the library at different hours of the day.
(i) Questionnaire.
(ii) Interview.
(iii) Observation.
(iv) Library records.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (iii) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (C)

28. Which of the following are prohibited under copyright?
(i) Downloading a document, printing multiple copies.
(ii) Placing a copyright protected document on web-server.
(iii) Downloading a document and save it in folder.
(iv) Downloading a document with license to use and E-mailing it.
Codes:
(A) (i), (iii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iii) are correct
(C) (iii), (iv) and (ii) are correct
(D) (i), (ii) and (iv) are correct
Answer: (D)

29. The professional ethics help to –
(i) Get the right direction.
(ii) Enhance image.
(iii) Get more salaries.
(iv) Resolve day to day issues.
Codes:
(A) (ii) and (iii) are correct
(B) (i) and (iv) are correct
(C) (i) and (ii) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (C)

30. Match the following
a. Systematic Bibliography                 i) List of macro/micro ideas of articles
b. Analytical or Critical                       ii) Investigation of physical nature of books
c. Historical Bibliography                   iii) Listing of items with minimum details
d. Documentary Bibliography                        iv) Concerned with art of writing, printing and binding
Codes:
            a          b          c          d
(A)       i           iv         iii         ii
(B)       ii          I           iv         iii
(C)       iii         ii          iv         i
(D)       ii          iv         iii         i
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment