Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2012 June, Paper-2, Page-4

31. Arrange the following publications according to their year of origin.
(i) Social Science Citation Index.
(ii) L I S A.
(iii) Library Literature and Information Science.
(iv) Library Journal.
Codes:
(A) (i), (iii), (iv), (ii)
(B) (ii), (i), (iii), (iv)
(C) (iv), (iii), (ii), (i)
(D) (iii), (ii), (iv), (i)
Answer: (C)

32. Arrange the following according to their year of origin:
(i) Broad System of Ordering.
(ii) Classification in Online Systems.
(iii) Automated Keyword Classification.
(iv) Classification Research Group.
Codes:
(A) (iv), (iii), (i), (ii)
(B) (i), (ii), (iv), (iii)
(C) (iii), (i), (ii), (iv)
(D) (ii), (iv), (iii), (ii)
Answer: (A)

33. Arrange the following according to their year of origin:
(i) Bradford’s Law.
(ii) Lotka’s Law.
(iii) Statistical Bibliography.
(iv) Zipf’s Law.
Codes:
(A) (i), (iii), (iv), (ii)
(B) (i), (ii), (iv), (iii)
(C) (iv), (iii), (i), (ii)
(D) (iii), (ii), (iv), (i)
Answer: (Wrong Question)

34. “Prevention of Cholera in India” generates following index terms according to modified ‘Chain Indexing’, arrange them in correct order:
(i) India.
(ii) Cholera.
(iii) Disease.
(iv) Treatment.
(v) Medicine.
Codes:
(A) (iii), (iv), (i), (ii), (v)
(B) (ii), (i), (iii), (iv), (v)
(C) (iv), (iii), (ii), (v), (i)
(D) (i), (iii), (iv), (v), (ii)
Answer: (C)

35. Arrange the following according to their year of first publication:
(i) Encyclopaedia Britannica.
(ii) Encyclopaedia Americana.
(iii) Encyclopaedia of Library and Information Science.
(iv) McGraw-Hill Encyclopaedia of Science and Technology.
Codes:
(A) (iv), (iii), (i), (ii)
(B) (i), (ii), (iv), (iii)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (ii), (iv), (i), (iii)
Answer: (B)

36. Arrange the following according to their year of establishment:
(i) NIC.
(ii) DESIDOC.
(iii) NISCAIR.
(iv) NASSDOC.
Codes:
(A) (i), (iii), (ii), (iv)
(B) (iii), (i), (iv), (ii)
(C) (iv), (i), (iii), (ii)
(D) (ii), (iv), (i), (iii)
Answer: (D)

37. Arrange the following Public Library Acts according to their year of enactment:
(i) Uttar Pradesh PL Act.
(ii) Arunachal Pradesh PL Act.
(iii) Orissa PL Act.
(iv) Gujarat PL Act.
Codes:
(A) (iv), (iii), (i), (ii)
(B) (ii), (iii), (i), (iv)
(C) (ii), (i), (iv), (iii)
(D) (iii), (ii), (i), (iv)
Answer: (A)

38. Match the following:
List – I                                                                        List – II
(a) Obligation of the State                              (i) First Law
(b) Shelf Arrangement & Catalogue               (ii) Second Law
(c) Open Access & Shelf Arrangement          (iii) Third Law
(d) Library location/hours                               (iv) Fourth Law
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iv)
(iii)
(i)
(B)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(C)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
(D)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
 Answer: (A)

39. Match the following:
List – I                                                                        List – II
(a) Asian Recorder                                          (i) Location of specific volume of journal
(b) Union Catalogue of Scientific Serials       (ii) Articles on Green Revolution
(c) Books-in- Print                                          (iii) Obituary of Dev -Anand
(d) Social Science Index                                 (iv) Availability of books
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(i)
(ii)
(B)
(i)
(iv)
(ii)
(iii)
(C)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(D)
(ii)
(iv)
(iii)
(i)
Answer: (C)

40. Match the following:
List – I                                                            List – II
(a) User orientation                             (i) Bibliographic service
(b) Information repackaging               (ii) Reference service
(c) Translation                                     (iii) Digest series
(d) Indexing                                        (iv) Support service
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)
(B)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
(C)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
(D)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment