Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2012 December, Paper-2, Page-3

21. Assertion (A): Knowledge is growing exponentially.
Reason (R): Number of researchers have increased.
Codes:
(A) Both (A) & (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) (A) is true but (R) is false.
Answer: (A)

22. Assertion (A): Present decade has accepted E-journals as channels of fast communication.
Reason (R): E-publications have added enormous quantity of literature but affected the quality of research.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation.
Answer: (C)

23. Assertion (A): Library & Information centres are knowledge/management centres.
Reason (R): Libraries handle tacit knowledge.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is partially true, but (R) is false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

24. Assertion (A): Metadata hold much promise for information retrieval and access in the digital age.
Reason (R): Metadata can save a number of functions including description, resource discovery and management of resources.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

25. Assertion (A): Training methods through brain storming stimulate idea generation.
Reason (R): Training methods do not provide opportunity to unskilled to become skilled.
Codes:
(A) (A) is false but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) (A) is true but (R) is false.
Answer: (D)

26. Assertion (A): Random samples are not representative of the whole population.
Reason (R): Random numbers are used in forming a random sample.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

27. Assertion (A): Information Literacy is a basic skill essential for work environment in 21st century.
Reason (R): Information literacy helps to train the users to make use of ICT.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

28. Arrange the following according to their year of first publication:
(i) Bliss Classification
(ii) Dewey Decimal Classification
(iii) Library of Congress Classification
(iv) Universal Decimal Classification.
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (i), (iii), (ii), (iv)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (ii), (iv), (i), (iii)
Answer: (Wrong Question)

29. Arrange the following IFLA programmes according to their year of commencement:
(i) UBC.
(ii) UAP.
(iii) ISBD.
(iv) International MARC Office.
Codes:
(A) (i), (iv), (iii), (ii)
(B) (ii), (iv), (i), (iii)
(C) (iv), (i), (ii), (iii)
(D) (iii), (i), (ii), (iv)
Answer: (D)

30. Arrange the following according to their year of origin:
(i) Indian National Bibliography.
(ii) British National Bibliography.
(iii) Cumulative Book Index.
(iv) Books in Print.
Codes:
(A) (i), (iii), (iv), (ii)
(B) (ii), (i), (iii), (iv)
(C) (iv), (iii), (ii), (i)
(D) (iii), (iv), (ii), (i)
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment