Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2011 December, Paper-2, Page-4

31. Arrange the following according to their year of first publication:
(i) Colon Classification
(ii) Prolegomena to Library Classification.
(iii) Five Laws of Library Science.
(iv) Classified Catalogue Code
Codes:
(A) (i), (ii), (iv), (iii)
(B) (iv), (i), (ii), (iii)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)
Answer: (C)

32. Arrange the following in correct order:
(i) Deductive phase
(ii) Empirical phase
(iii) Verification phase
(iv) Hypothesizing phase
Codes:
(A) (i), (ii), (iv), (iii)
(B) (iv), (i), (ii), (iii)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (ii), (iv), (i), (iii)
Answer: (D)

33. Arrange the following according to their year of publication
(i) New Encyclopaedia Britannica
(ii) Encyclopaedia Americana
(iii) Encyclopaedia of Library & Information Science
(iv) McGraw Hill Encyclopaedia of Science & Technology
Codes:
(A) (ii), (i), (iv), (iii)
(B) (i), (ii), (iv), (iii)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (ii), (iv), (i), (iii)
Answer: (B)

34. What will be the correct sequence of books on the shelves bearing the following class numbers?
(i) 2 : 8’N4
(ii) 2 : 8a
(iii) 2 : 81
(iv) 2 : 81a
Codes:
(A) (i), (iv), (iii), (ii)
(B) (i), (ii), (iv), (iii)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (ii), (i), (iv), (iii)
Answer: (B)

35. Arrange the following according to their year of emergence:
(i) RDC
(ii) ALA Code
(iii) FRBR
(iv) AACR1
Codes:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (iv), (i), (ii), (iii)
(C) (i), (ii), (iv), (iii)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)
Answer: (A)

36. Arrange the following according to their year of enactment:
(i) Information Technology Act
(ii) Copyright Act
(iii) RTI Act
(iv) Digital Millennium Copyright Act
Codes:
(A) (i), (iii), (iv), (ii)
(B) (ii), (iv), (i), (iii)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)
Answer: (B)

37. Arrange the following in order as given in Colon Classification:
(i)
(ii) X
(iii) 
(iv) 4
Codes:
(A) (i), (iii), (ii), (iv)
(B) (iv), (i), (iii), (ii)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)
Answer: (A)

38. Arrange the following according to their year of development.
(i) Java
(ii) Visual Basic
(iii) C++
(iv) COBOL
Codes:
(A) (i), (iii), (iv), (ii)
(B) (iv), (iii), (ii), (i)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)
Answer: (B)

39. Arrange the following according to their year of development
(i) Zipf’s Law
(ii) Lotka’s Law
(iii) Bradford’s Law
(iv) Five Laws of Library Science
Codes:
(A) (i), (iii), (iv), (ii)
(B) (iv), (i), (ii), (iii)
(C) (iii), (iv), (ii), (i)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)
Answer: (B)

40. Arrange the following in ascending order according to DDC numbers:
(i) Rajput Painting
(ii) Ophthalmology
(iii) Microeconomics
(iv) Elections
Codes:
(A) (iv), (iii), (ii), (i)
(B) (iv), (i), (ii), (iii)
(C) (iii), (i), (iv), (ii)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment