Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2010 December, Paper-2, Page-2

11. WorldCat is maintained by
(A) Library of Congress
(B) Online Computer Library Center
(C) American Library Association
(D) None of the above
Answer: (B)

12. Number of States in India which have enacted Public Library Legislation till date is
(A) Seven
(B) Ten
(C) Thirteen
(D) Sixteen
Answer: (D)

13. When a source referred to once in the footnote is referred to again and between them no other reference (i.e. citation) intervenes, then the footnote uses the abbreviation
(A) Ibid
(B) Id
(C) Op.Cit
(D) None of the above
Answer: (A)

14. Indexing system in which the coordination of terms is done at the search stage was first introduced by
(A) S.R. Ranganathan
(B) Derek Austin
(C) Morfiner Taube
(D) H.P. Luhn
Answer: (C)

15. Index Medicus is brought out as printed publication
(A) Quarterly
(B) Monthly
(C) Weekly
(D) Has ceased publication
Answer: (B)

16. Which publication was not authored by S.R. Ranaganathan?
(A) Prolegomena to library classification
(B) Reference Service
(C) Ramanujan : The man and the Mathematician
(D) Living with Books
Answer: (D)

17. JSTOR is an online system for archiving and accessing academic journals. It is located in
(A) Germany
(B) UK
(C) USA
(D) Budapest
Answer: (C)

18. 260 tag in MARC format marks
(A) The edition
(B) The publication information
(C) The physical description
(D) A topical subject heading
Answer: (B)

19. Mean, Median and Mode are
(A) Measure of Central tendency
(B) Measure of deviation
(C) Measure of Information System
(D) Measure of Sampling
Answer: (A)

20. ‘Five Laws of Library Science’ was first published in
(A) 1925
(B) 1930
(C) 1931
(D) 1933
Answer: (C) 
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment