Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2009 June, Paper-2, Page-4

31. The British library movement include the following major reports. Identify the correct chronological order of these reports.
(i) Mc Colvin Report
(ii) Kenyen Reoprt
(iii) Adams Report
(iv) Select Committee Report
Codes:
(A) (i) (iii) (ii) (iv)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (iv) (iii) (i) (ii)
(D) (i) (ii) (iv) (iii)
Answer: (C)

32. Arrange the following library automation software according to their date of origin:
(i) SOUL
(ii) KOHA
(iii) New GENLIB
(iv) LIBSYS
Codes:
(A) (iv) (i) (ii) (iii)
(B) (i) (iii) (iv) (ii)
(C) (iii) (ii) (i) (iv)
(D) (i) (iv) (ii) (iii)
Answer: (A)

33. Arrange the following Online Systems in the order of their origin:
(i) ERIC
(ii) MEDLINE
(iii) OCLC
(iv) MARC
Codes:
(A) (i) (iii) (ii) (iv)
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (i) (iv) (iii) (ii)
(D) (ii) (iii) (i) (iv)
Answer: (C)

34. Arrange the following Indexing System in the order of their origin:
(i) POPSI
(ii) PRECIS
(iii) Chain Indexing
(iv) KWIC
Codes:
(A) (iii) (ii) (i) (iv)
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (i) (ii) (iv) (iii)
(D) (iv) (i) (ii) (iii)
Answer: (A)

35.Gotam's book 'Nyasutra' has given the following four steps of scientific research. Arrange them in proper order.
(i) Aptavakshya (Verification/ Testing)
(ii) Upaman (Camparsion)
(iii) Anuman (Inference)
(iv) Pratyaksha (Preception)
Codes:
(A) (ii) (iv) (i) (iii)
(B) (i) (iv) (ii) (iii)
(C) (iv) (ii) (iii) (i)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (C)

36. Arrange the following librarians of the National library in chronological order of their service:
(i) D. R. Kalia
(ii)  Y. M. Mulay
(iii) B. S. Kesevan
(iv) K. M. Asadullah
Codes:
(A) (ii) (i) (iii) (iv)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (i) (iii) (ii) (iv)
(D) (iii) (i) (iv) (ii)
Answer: (B)

37. Arrange the following Library Association according to their year of their establishment:
(i) ILA
(ii) IASLIC
(iii) IFLA
(iv) ALA
Codes:
(A) (iii) (iv) (ii) (i)
(B) (ii) (iii) (i) (iv)
(C) (i) (iii) (ii) (iv)
(D) (iv) (iii) (i) (ii)
Answer: (D)

38. Arrange the following reference sources according to their date of publication:
(i) Encyclopedia of Library and Information Science
(ii) Mc Graw Hill Encyclopedia of Science and Technology
(iii) Encyclopedia Americana
(iv) Encyclopedia Britannica
Codes:
(A) (iv) (iii) (ii) (i)
(B) (i) (iv) (ii) (iii)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (iii) (i) (ii) (iv)
Answer: (A)

39. Arrange the following sources according to their date of origin:
(i) Social Science Index
(ii) Library Literature 
(iii) Indian Library and Information Abstracts
(iv) Library and Information Science Abstracts
Codes:
(A) (i) (iii) (ii) (iv)
(B) (iii) (i) (ii) (iv)
(C) (ii) (iv) (iii) (i)
(D) (iv) (i) (iii) (ii)
Answer: (D)

40. Arrange the following committees/commissions according to their year of formation:
(i) National Library Review Committee
(ii) Library Advisory Commission
(iii) Sinha Committee on Public Libraries
(iv) Working group on libraries (Planning Commission)
Codes:
(A) (iii) (ii) (iv) (i)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iv) (ii) (i) (iii)
(D) (i) (iv) (iii) (ii)
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment