Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2009 June, Paper-2, Page-1

The UGC NET examination solved question paper-II of 2009 June in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE).

1. An Invisible college is a typical example of:
(A) Informal channels of communication
(B) Formal channels of communication
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer: (A)

2. Berne convention was adopted in the year:
(A) 1911
(B) 1886
(C) 1900
(D) 1947
Answer: (B)

3. FID was dissolved in the year:
(A) 2002
(B) 2005
(C) 2000
(D) 2003
Answer: (A)

4. The use of CD-ROMs in the library significantly relates to which of the following Laws?
(A) First Law of Library Science
(B) Second Law of Library Science
(C) Fourth Law of Library Science
(D) Fifth Law of Library Science
Answer: (D)

5. Which Source would you consult to get the latest information on controversies about the venue for Tata's 'Nano'?
(A) New Encyclopedia Britannica
(B) Asian Recorder
(C) India: A reference annual
(D) Whitekar's Almanac
Answer: (C)

6. Bubl link is a:
(A) Data base
(B) OPAC
(C) Subject gateway
(D) Portal
Answer: (C)

7. Who had given the Minimal, Middling and Maximum theories of reference service?
(A) C. M. Winchell
(B) S. R. Ranganathan
(C) James I Wyer
(D) Samuel Rothstein
Answer: (D)

8.'Compaction' is an important feature of:
(A) Reviews
(B) Indexes
(C) Bibliographies
(D) Market Report
Answer: (A)

9. 'Geophysics' has been formed as a result of:
(A) Lamination
(B) Fusion
(C) Fission
(D) Agglomeration
Answer: (B)

10. Which one is not a canon (as given Ranganathan):
(A) Canon of Comprehensiveness
(B) Canon of Consistence
(C) Canon of Context
(D) Canon of Currency
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment