Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2009 December, Paper-2, Page-2

11. Cost benefit analysis means
(A) Value for money
(B) Performance evaluation based on cost
(C) Finding out unit cost
(D) Performance evaluation based on inputs
Answer: (B)

12. Which national agency in India is assigning the ISBN?
(A) Raja Ram Mohan Roy National Education Resource Centre
(B) Delhi Public Library
(C) Federation of Publishers in India
(D) National Library of India
Answer: (A)

13. The term ‘Cyberspace’ was first used by
(A) Andrew Pollock
(B) William Gibson
(C) John Postal
(D) Joe Flower
Answer: (B)

14. RFID Technology is used in
(A) Acquisition
(B) Serial Control
(C) Circulation Control
(D) OPAC
Answer: (C)

15. The Boolean operator ‘AND’ is related to
(A) Productive
(B) Additive
(C) Logical Difference
(D) None of the above
Answer: (B)

16. The process of configuring the disks into tracks and sectors is called
(A) Booting
(B) Formatting
(C) Labelling
(D) All the above
Answer: (B)

17. A research design is
(A) A series of guide posts
(B) A series of sampling
(C) A hypothetical statement
(D) A controller of variance
Answer: (A)

18. In a questionnaire, questionnaire on age, income and gender are the examples of
(A) Dependent variables
(B) Intervening variables
(C) Independent variables
(D) Manipulation variables
Answer: (C)

19. The simple Dublin Core Metadata Element Set (DCMES) consists of
(A) 10 elements
(B) 15 elements
(C) 14 elements
(D) 18 elements
Answer: (B)

20. ‘Libraries as Gateways to Knowledge’ is the title of the document
(A) National Information Policy, 1986
(B) Information Technology Act, 2000
(C) National Knowledge Commission on Libraries, 2007
(D) None of the above
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment