Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2008 June, Paper-2, Page-3

21. Assertion (A): Operators using ‘AND’, ‘OR’ and ‘NOT’ are mostly used in online IR.
Reason (R): User interfaces cannot transform the natural language input into Boolean search Query
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) (A) is true but (R) is false
(C) (R) is true but (A) is false
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (C)

22. Assertion (A): Maximization of the use of documents is the motto of the library.
Reason (R): Maximization of the use of documents in the library satisfies the Fifth Law of library Science.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (R) is true but (A) is false
Answer: (C)

23. Assertion (A): User profile is an essential component of SDI service.
Reason (R): SDI is a personalized current awareness service.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) Both are partially true
(D) (A) is true but (R) is false
Answer: (A)

24. Assertion (A): AACR 2 like CCC can satisfy all approaches of the users.
Reason (R): Both AACR 2 and CCC are comprehensive cataloguing codes.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (R) is true but (A) is false
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (C)

25. Assertion (A): Document transfer and information transfer are not the same.
Reason (R): Assimilation of the content of the document by the user constitutes information transfer.
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false
(B) (R) is true but (A) is false
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)

26. Assertion (A): ISO 9000 is a quality framework which calls for documentation to adopt TQM in a Library.
Reason (R): ISO 9000 is a valuable component of TQM
Codes:
(A) (A) is true and (R) is false
(B) (R) is true but (A) is false
(C) Both (A) and (R) are false
(D) Both (A) and (R) are true
Answer: (D)

27. Assertion (A): Consortia cannot provide an effective strategy to increase the buying power of individual libraries.
Reason (R): Consortia arrangement saves the funds of the libraries in developing their information sources.
Codes:
(A) (A) is false but (R) is true
(B) (A) is true but (R) is false
(C) Both (A) and (R) are false
(D) Both (A) and (R) are true
Answer: (A)

28. Arrange the following in the order of computer generations:
(i) Integrated circuit
(ii) Transistor
(iii) Vacuum Tube
(iv) Chip Codes:
(A) (iv) (ii) (iii) (i)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (i) (ii) (iii) (iv)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (B)

29. Match the following:
List-I                                                   List-II
(a) BLAISE project                            (i) Library of congress
(b) MARC project                               (ii) Intel
(c) Union Catalogue project                (iii) Insdoc
(d) Microchip                                      (iv) British Library
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iii)       (ii)        (iv)       (i)
(B)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(C)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(D)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)
Answer: (C)

30. Which is the correct logical sequence of the following:
(A) Information, knowledge, data, wisdom
(B) Knowledge, Information, wisdom, data
(C) Data, knowledge, information, wisdom
(D) Data, information, knowledge, wisdom
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment