Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2008 June, Paper-2, Page-1

The UGC NET examination solved question paper-II of 2008 June in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE).

1. Who is the chairman of National Knowledge Commission?
(A) Dr. Sukhadeo Thorat
(B) Dr. M.S. Swaminathan
(C) Dr. Bhalchandra Mungekar
(D) Sam Pitroda
Answer: (D)

2. Who has not changed its name?
(A) Library Association, U.K
(B) ALA
(C) ASLIB
(D) IFLA
Answer: (B)

3. Which of the following is not correct?
(A) Maslow’s need analysis is useful for understanding motivation of employees.
(B) Theory Z is the contribution of Japenese style of Management.
(C) Money is the most powerful motivating agent.
(D) Mission of an organisation is essentially abstract.
Answer: (C)

4. NISCAIRE is a Part of:
(A) DST
(B) ISRO
(C) DSIR
(D) CSIR
Answer: (D)

5. Use of Microfilming is considerably reduced due to:
(A) High cost involved in it.
(B) Need for use microfilm reader.
(C) Availability of better Technology in the form of digitization.
(D) All of the above
Answer: (D)

6. Opaque paper is a:
(A) Ultra-white paper
(B) Ultra-white thin paper
(C) Transparent paper
(D) Non-Transparent paper
Answer: (D)

7. Which of the following is a public domain database?
(A) INIS
(B) AGRIS
(C) Chemical Abstracts
(D) MEDLINE
Answer: (B)

8. In which Library Service barcode technology is used:
(A) Stock verification
(B) Library Security
(C) Circulation
(D) Reference Service
Answer: (C)

9. One of the following journal is published in U.K:
(A) Library Quarterly
(B) Program
(C) Libri
(D) Herald of Library Science
Answer: (B)

10. Fair use is a term most relevant to:
(A) Intellectual Property Rights
(B) Books borrowed for home reading
(C) Copy right
(D) Use of reference books
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment