Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2008 December, Paper-2, Page-5

41. Match the following:
List – I                                                                                    List – II
(a) Five Laws of Library Science                                (i) C. D. Needham
(b) Subject approach to Information                           (ii) S. R. Ranganathan
(c) Organising Knowledge in Libraries                       (iii) B. C. Vickery and A. Vickery
(d) Information Science in theory and practice          (iv) A. C. Fastet
Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(B)       (i)         (iii)       (iv)       (ii)
(C)       (iii)       (ii)        (iv)       (i)
(D)       (iv)       (ii)        (iii)       (i)
Answer: (A)

42. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) Melvil Dewey                    (i) Belgium
(b) Berwick Sayers                  (ii) USA
(c) B. S. Kesavan                    (iii) Britain
(d) Paul Otlet                          (iv) India
Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(B)       (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(C)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(D)       (ii)        (i)         (iii)       (iv)
Answer: (C)

43. Match the following:
List – I                                                                        List II
(a) UBC                                                          (i) FID
(b) UDC                                                          (ii) IFLA
(c)MARC                                                        (iii) ASTINFO
(d) Document Supply System                         (iv) Library of Congress
Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(B)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(C)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(D)       (iii)       (ii)        (iv)       (i)
Answer: (B)

44. Match the following:
List – I                                                List – II
(a) Bradford’s law                  (i) Author’s production
(b) Lotkas’ law                        (ii) Citation indexing
(c)Eugene Garfield                 (iii) Word frequency
(d) Zipf’s Law                                    (iv) Scattering
Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(B)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(C)       (iv)       (ii)        (i)         (iii)
(D)       (iv)       (i)         (ii)        (iii)
Answer: (D)

45. Match the following:
List – I                                                                        List – II
(Types of document / inf. Centre)                  (institution)
(a) Mission Oriented                                       (i) Patent Information System
(b) Social Science Oriented                            (ii) DESIDOC
(c) Science Subject Oriented                          (iii) NISSAT
(d) Material Oriented                                      (iv) NASSDOC
Code:
(a)        (b)        (c)        (d)
(A)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(B)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(C)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(D)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)
Answer: (A)

Note: Read the passage given below, and answer the question based on your understanding of the passage.
            One of the major drawbacks of the legacy systems was that it did not have an integrated approach. There would be an accounting system for the finance department, a production planning system for the manufacturing department, an inventory management system for the stores department, and so on. All these systems would perform in isolation. So if a person wanted some information which had to be derived from any of these tow systems, he had to get the necessary reports from both systems and then correlate and combine the data.
            But in reality, an organization cannot function as islands of different departments. The production planning data is required for the purchasing department. The purchasing details are required for the finance department and so on. So if all the information islands, which were functioning in isolation, were integrated into a single system, then the impact of that would be dramatic, For example, if the purchase department can see the production planning details, it can make the purchasing schedule, if the finance department can see the details of the purchase as soon as it is entered in the system, it can plan of the cash flow that will be necessary for the purchases.
            Because the systems work in isolation, collecting and analyzing the data needed for the functioning departments, as well as getting information about some aspect that is dependent on more than one department, becomes a difficult task. But no business executive or decision maker can take good decisions with the isolated data that he will get from the various reports produced by each department. Even if he collates the data and produces the information that he requires, he would have lost valuable time that would have been better spent in decision-making for that process.

46. The following system can survive in isolation:
(A) Accounting system
(B) Planning system
(C)Inventory management system
(D) No system
Answer: (D)

47. If anyone wants information from two systems, he must get the information:
(A) From each system and correlate
(B) From one system at a time for correlation
(C) From two systems and need not correlate
(D) From a many systems as possible and correlate
Answer: (A)

48. All the systems must be integrated for:
(A) Isolation
(B) Proper planning
(C) Dramatic impact
(D) Huge profit
Answer: (C)

49. Collecting and arranging data is:
(A) Needed for library personnel
(B) Needed for functioning department
(C) Needed for production planning
(D) Needed for purchase department only
Answer: (B)

50. The executives and managers cannot make good decisions:
(A) With the isolated data
(B) Only when they collage the data them-self.
(C) Only when they were produced with the required information.
(D) When they have lost valuable time.
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment