Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2007 June, Paper-2, Page-3

21. Encycloapedia of library and Information Science is published by:
(A) H. W. Wilson
(B) R. R. Bowker
(C) Marcel Dekker
(D) Andrew Deutsch
Answer: (C)

22. This particular law of library science gives emphasis on the delegation of the government
to enact library legislation in their respective states:
(A) First Law
(B) Second Law
(C) Third Law
(D) Fourth Law
Answer: (B)

23. Assertion (A): Research is a total process consisting of a series of steps.
Reason(R): Sometimes, several steps are carried out simultaneously.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are True
(B) Both (A) and (R) are False
(C) (A) is True and (R) is False
(D) (R) is True and (A) is False
Answer: (B)

24. Assertion (A): Now-a-days marketing of information products is necessity.
Reason(R): Information is an important source.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are True
(B) (A) is True but (R) is False
(C) (A) is False but (R) is True
(D) Both (A) and (R) are False
Answer: (A)

25. Assertion (A): Internet is an important tool for the dissemination of information.
Reason (R): Large number of open sources are available
Codes :
(A) (A) is True but (R) is False
(B) (A) is False but (R) is True
(C) Both (A) and (R) are True
(D) Both (A) and (R) are False
Answer: (A)

26. Assertion (A): Libraries of tomorrow will become more information service oriented centres.
Reason(R): They would require more powerful tools for storage and retrieval of information.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are True and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are True but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is True but (R) is False
(D) (A) is False but (R) is True
Answer: (A)

27. Assertion (A): Training programme for library and information professionals can be developed on the lines of proportional education and continuing education.
Reason (R): Continuing education programme must take care of information demands of the clientele of the parent organisation from time to time.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are True, but (R) is not the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are False
(C) (A) is False and (R) is True
(D) (A) is True and (R) is False
Answer: (D)

28. Assertion (A): Dewey Decimal classification is popularly used in libraries with large collections.
Reason(R): It is being regularly updated
Codes :
(A) (A) is True but (R) is False
(B) (A) is False but (R) is True
(C) Both (A) and (R) are False
(D) Both (A) and (R) are True
Answer: (B)

29. Assertion (A): Book selection must be done judiciously.
Reason(R): Resource sharing is the need of the day.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are True and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are False
(C) Both (A) and (R) are True but (R) is not the correct explanation of (A)
(D) (A) is False but (R) is True
Answer: (C)

30. Arrange the following in the chronological sequence of their development.
(i) Pascal
(ii) Cobol
(iii) Fortran
(iv) Basic
Codes:
(A) (i) (ii) (iv) (iii)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (ii) (iv) (iii) (i)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (B)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment