Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2007 June, Paper-2, Page-2

11. The following is the search engine for scientific information only:
(A) Google
(B) SCIRUS
(C) Yahoo
(D) Alta Vista
Answer: (B)

12. One of the following has designed models of communication:
(A) Shannon and Weaver
(B) Ranganathan and Neelmeghan
(C) Losswell and Gerbher
(D) Blake and Mouton
Answer: (A)

13. OAI stands for:
(A) Open Access Initiatives
(B) Open Archives Initiatives
(C) On-line Archives Initiatives
(D) On-line Access Initiatives
Answer: (B)

14. Maslow’s theory is related to:
(A) Motivation
(B) Leadership
(C) Maturity
(D) Scientific Management
Answer: (A)

15. CALIBER is sponsored by:
(A) INFLIBNET
(B) DELNET
(C) AGRINET
(D) CALIBNET
Answer: (A)

16. Headquarters of UNESCO is:
(A) Washington
(B) Paris
(C) London
(D) The Hague
Answer: (B)

17. “Search strategy is the mirror in the dark”. Whose quotation is this?
(A) Kartz
(B) Ranganathan
(C) Bliss
(D) Cutter
Answer: (A)

18. INDEST is a
(A) Bibliography
(B) Consortium
(C) Directory
(D) Dictionary
Answer: (B)

19. ISBN now consists of
(A) 10 digits
(B) 13 digits
(C) 15 digits
(D) 8 digits
Answer: (B)

20. Which Association was established in 1876?
(A) LA
(B) ALA
(C) ILA
(D) IASLIC
Answer: (B)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment