Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2007 June, Paper-2, Page-1

The UGC NET examination solved question paper-II of 2007 June in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE).

1. Fundamental facts of research are available in:
(A) Primary sources
(B) Secondary sources
(C) Tertiary sources
(D) None of the above
Answer: (A)

2. POSDCORB coined by:
(A) Fayol
(B) Maslow
(C) Gulic
(D) Ranganathan
Answer: (C)

3. OCLC Project, MARC Project are the examples of:
(A) Co-operative storage of materials
(B) Co-operative Acquisition of materials
(C) Co-operative processing of materials
(D) Co-operative sharing of materials
Answer: (C)

4. Peter Phyrr developed this technique:
(A) PPBS
(B) Line by Line Budget
(C) Zero Based Budgeting
(D) Performance Budget
Answer: (C)

5. The unit for measuring the speed of the transmission of the data is called:
(A) Baud
(B) Protocol
(C) HTTP
(D) RAM
Answer: (A)

6. Dublin core is related to:
(A) Metadata
(B) MARC
(C) ISBD
(D) CCF
Answer: (A)

7.  “God has chosen me as an instrument, the honour done to me should act as an incentive to the younger generation to devote their lives whole heartedly to library science and service”. Whose quotation is this?
(A) B. S. Kesavan
(B) Melvil Dewey
(C) S. R. Ranganathan
(D) W. C. B Sayers
Answer: (C)

8. Routing of periodicals is considered as:
(A) CAS
(B) SDI
(C) Translation service
(D) Indexing and Abstracting service
Answer: (A)

9. A statement that is to be tested in research is called:
(A) Problem
(B) Assumption
(C) Hypothesis
(D) All the above
Answer: (C)

10. ISDN stands for:
(A) International Standard Digital Network
(B) International Standard Distributed Network
(C) Integrated Services Digital Network
(D) Integrated Services Distributed Network
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment