Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2006 June, Paper-2, Page-5

41. Match the following:
            List-I                           List-II
(a) Management Service         (i) Fission
(b) Biophysics                         (ii) Distillation
(c) Gandhiana                         (iii) Agglomeration
(d) Life Sciences                     (iv) Clustering
                                                (v) Fusion
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(v)
(iv)
(iii)
(B)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(C)
(iv)
(v)
(ii)
(i)
(D)
(iii)
(v)
(i)
(ii)
Answer: (A)

42. Match the following:
            List-I                                                               List-II
(a) Madras Public Library Act                        (i) 1965
(b) West Bengal Public Library Act               (ii) 1960
(c) Andhra Pradesh Public Library Act          (iii) 1948
(d) Karnataka Public Library Act                   (iv) 1979
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(iv)
(ii)
(i)
(B)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(C)
(iii)
(ii)
(iv)
(i)
(D)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
Answer: (A)

43. Match the following:
            List-I                           List-II
            (Publication)              (Institution/System)
(a) AGRINDEX                     (i) INSPEC
(b) ATOMINDEXt                 (ii) National Library of Medicine
(c) Physics Index                    (iii) AGRIS
(d) Index MEDICUS             (iv) INIS
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(i)
(iii)
(ii)
(B)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
(C)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(D)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
Answer: (C)

44. Match the following:
            List-I                                       List-II
            (Contributor)                         (Organisation)
(a) Public Library Manifesto               (i) INSPEC
(b) POPSI                                           (ii) National Library of Medicine
(c) UDC                                              (iii) AGRIS
(d) MARC                                          (iv) INIS
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(B)
(ii)
(i)
(iii)
(iv)
(C)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(D)
(iv)
(ii)
(iii)
(iv)
Answer: (C)

45. Match the following:
            List-I                                                   List-II
(Medium/Connectivity)                     (Type)
(a) Fax                                                 (i) Optical Storage
(b) CD-ROM                                      (ii) Magnetic Storage
(c) Floppy Disc                                   (iii) Switching System
(d) Circuit                                           (iv) Image transmission
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
(B)
(ii)
(iii)
(i)
(iv)
(C)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(D)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
Answer: (A)

Read the passage given below, and answer the question based on your understanding of the passage
Stock verification implies the physical check-up of the articles on record. It is a common practice in big business houses and government departments to resort to annual stock-taking in order to assess the profit or loss. They try to find out as to what has been sold out and what has been left behind so that a proper quantity of a particular item may be procured for future sale. There is a practice to differentiate between stock and store articles. More importance is attached to stock articles since these are of permanent value and are likely to remain longer in use whereas the store articles are consumable. An analogous example can be cited by referring to two kinds of leaves i.e. earned and casual leaves allowed to employees. The former can be cumulated whereas the latter cannot be cumulated since it is consumable and lapsable. Naturally, more importance is attached to the former one. Every employee tries to avail of the casual leave first before he requests for earned leave. The similar distinction is made between stock and store or stationery articles. A typewriter is a stock article while a pencil is a store article since the latter is likely to be used up soon. So little importance is attached to the store or stationery articles. The underlying idea behind this differentiation is the awareness of the sense of property which is a gift of the capitalist economy.

46. “Stock verification is a common practice in the following agencies only”. Choose the
correct answer to justify it:
(A) Libraries, government offices and hospitals
(B) Libraries, government offices and residences
(C) Libraries, government offices and business houses
(D) Government offices, business houses and hotels
Answer: (C)

47. “Annual stock taking is usually done in order to assess profit and loss”. Choose the
correct answer to justify it:
(A) The statement is false
(B) The statement is true
(C) The statement is partially true only
(D) None of the above statements are correct
Answer: (A)

48. Choose the correct answer from the following:
(A) Stock articles are consumables
(B) Stock articles remain no longer in use
(C) Stock articles are not permanent
(D) Stock articles are of permanent value
Answer: (D)

49. Choose the correct answer from the following:
(A) Casual leaves of employees are not consumable
(B) Casual leaves are subject to cumulation
(C) Casual leaves are not subject to cumulation
(D) Casual leaves are not lapsable
Answer: (C)

50. Choose the right answer from the following:
The type writer is a stock article because
(A) It is a consumable;
(B) Little importance is attached to it;
(C) It is not a stationary article;
(D) It is to be used up soon.
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment