Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2006 June, Paper-2, Page-4

31. Select the right sequence of contribution of classificationists in the chronological order
(A) Francis Bacon, W.T. Harris, Melvil Dewey, J. D. Brown
(B) W.T. Harris, Francis Bacon, Melvil Dewey, J. D. Brown
(C) Francis Bacon, Melvil Dewey, J. D. Brown, W.T. Harris
(D) Francis Bacon, J. D. Brown, W.T. Harris, Melvil Dewey
Answer: (A)

32. Arrange the contributors in management in the proper chronological order:
(i) Peter Drucker
(ii) Henry Gantt
(iii) Ishikawa
(iv) Juran
Code:
(A) Peter Drucker, Henry Gantt, Juran, Ishikawa
(B) Henry Gantt, Peter Drucker, Juran, Ishikawa
(C) Henry Gantt, Juran, Ishikawa, Peter Drucker,
(D) Ishikawa, Henry Gantt, Juran, Peter Drucker
Answer: (A)

33. Arrange the following in the chronological sequence:
(i) CCF
(ii) Metadata
(iii) ISBD
(iv) MARC
Code:
(A) (iv) (iii) (i) (ii)
(B) (iii) (iv) (i) (ii)
(C) (i) (iii) (iv) (ii)
(D) (iii) (i) (iv) (ii)
Answer: (A)

34. Match the following:
List A
List B
(a) Zip’s Law
(i) Impact Factor
(b) Lotkas Law
(ii) Circulation Statistics
(c) Bradford’s Law
(iii) Authors Productivity
(d) Eugene Garfield
(iv) Word frequency

(v) Scattering
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iv)
(v)
(i)
(B)
(v)
(i)
(iv)
(ii)
(C)
(iv)
(iii)
(v)
(i)
(D)
(iii)
(iv)
(v)
(ii)
Answer: (C)

35. Match the following:
(a) Soul                                                (a) DESIDOC
(b) WINISIS                                       (b) ALGORITHM
(c) SANJAY                                       (c) Informatics (India)
(d) SLIM                                             (d) INFLIBNET
                                                            (e) UNESCO
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
A
iv
v
i
ii
B
v
iii
iv
i
C
iv
v
ii
iii
D
v
iv
i
ii
Answer: (A)

36. Match the following:
                        List- I                          List- II
(A) Kothari Commission                     (i) Status and pay scales of librarian
(B) Radhakrishnan Commission         (ii) Public Library System
(C) Mehrotra Commission                  (iii) library budget as a percentage of organization budget
(D) Fyzee Commission                       (IV) Importance of library in Academic Institutions
                                                            (v) Specials Libraries
  Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
A
iii
i
v
ii
B
iii
iv
i
ii
C
ii
iii
i
v
D
iv
iii
ii
i
Answer: (B)

37. Match the following:
                        List-I                                       List-II
(a) Translation Service                                    (i) BLDSC
(b) Information repackaging Service              (ii) DELNET
(c) Document Delivery Service                       (ii) ITC
(d) Library Networking                                  (iv) Information Analysis Centre                                                                                            (v) DRTC
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(ii)
(iv)
(i)
(iii)
(B)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(v)
(iv)
(ii)
(i)
(D)
(iii)
(v)
(iv)
(ii)
Answer: (B)

38. Match the following:
            List-I                           List-II
(a) Z39.50                               (i) Standard for Document Description
(b) ISO 9000                           (ii) Standard for Library Building
(c) ISO 2709                           (iii) Information Retrieval
(d) ISBD                                 (iv) Quality Related Standards
                                                (v) Bibliographic Record Structure

Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(iv)
(v)
(i)
(B)
(iv)
(v)
(ii)
(iii)
(C)
(v)
(iv)
(ii)
(i)
(D)
(iv)
(iii)
(v)
(ii)
Answer: (A)

39. Match the following:
            List-I                                       List-II
(a) Classarus                                        (i) Jean Aitchison
(b) Relative Index                               (ii) J. L. Ferradane
(c) Thesauro facet                               (iii) S. R. Ranganathan
(d) Relational Inbdexing                     (iv) G. Bhattacharya
                                                            (v) Melvil Dewey Structure
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(i)
(ii)
(v)
(B)
(iv)
(v)
(i)
(ii)
(C)
(ii)
(v)
(i)
(iii)
(D)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
Answer: (B)

40. Match the following:
            List-I                           List-II
(a) CCF                                   (i) OCLC
(b) UNIMARC                       (ii) American Library Association
(c) DUBLIN CORE               (iii) Library of Congress
(d) USMARC                         (iv) Unesco
                                                (v) IFLA
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(v)
(iv)
(i)
(iii)
(B)
(iv)
(v)
(i)
(iii)
(C)
(iii)
(v)
(iv)
(ii)
(D)
(ii)
(iv)
(v)
(i)
Answer: (B)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment