Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2006 December, Paper-2, Page-4

31. Which one of the sequences is in ascending order?
(A) Bytes, Gigabytes, Megabytes, Terrabytes
(B) Bytes, Megabytes, Gigabytes, Terrabytes
(C) Bytes, Terrabytes, Megabytes, Gigabytes
(D) Megabytes, Bytes, Terrabytes, Gigabytes
Answer: (B)

32. Which of the following would be the correct chronological sequence?
(A) Bibliometrics, Informetrics, Librametry, Webometrics
(B) Librametry, Bibliometrics, Informetrics, Webometrics
(C) Librametry, Informetrics, Bibliometrics, Webometrics
(D) Bibliometrics, Informetrics, Webometrics, Librametry
Answer: (B)

33. Arrange the physical forms of catalogue in the chronological sequence:
(A) Register, Sheaf Catalogue, Card Catalogue, OPAC
(B) Sheaf Catalogue, Register, Card Catalogue, OPAC
(C) Card Catalogue, Sheaf Catalogue, Register, OPAC
(D) Sheaf Catalogue, Card Catalogue, Register, OPAC
Answer: (A)

34. Match the following:
            List-I                           List-II
            (Term)                        (Forms of Communication) 
(a) Invisible College                (i) Physical Carrier
(b) Noise                                 (ii) Formal Carrier
(c) Medium                             (iii) Barrier
(d) Document                          (iv) Informal Channel
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(ii)
(iii)
(ii)
(B)
(i)
(iii)
(iv)
(ii)
(C)
(iii)
(iv)
(i)
(ii)
(D)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
Answer: (D)

35. Match the following:
List-I                                                   List-II
(Work)                                                (Author)        
(a) Subject Classification                    (i) J. Atchinson
(b) Thesaurofacet                                (ii) C. A. Cutter
(c) Classified Catalogue Code            (iii) J. D. Brown
(d) Rules of Dictionary Catalogue      (iv) S. R. Ranganathan
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(B)
(ii)
(iii)
(i)
(iv)
(C)
(iv)
(ii)
(iii)
(i)
(D)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
Answer: (A)

36. Match the following:
List-I                                       List-II
(Research Methods)              (Type)
(a) Content Analysis               (i) Data Collection Tool
(b) Questionnaire                    (ii) Qualitative Methods of Analysis
(c) Observation                       (iii) Methods of Research
(d) Case Study                                    (iv) Direct Method
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)
(B)
(ii)
(i)
(iv)
(iii)
(C)
(iii)
(ii)
(i)
(iv)
(D)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
Answer: (B)

37. Match the following:
            List-I                                       List-II
(a) Maharastra Public Library Act      (i) 2004
(b) Gujarat Public Library Act            (ii) 2005
(c) Orissa Public Library Act              (iii) 1967
(d) West Bengal Public Library Act   (iv) 1988
                                                            (v)1979
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(i)
(iii)
(ii)
(iv)
(B)
(ii)
(v)
(iv)
(iii)
(C)
(iii)
(i)
(ii)
(v)
(D)
(v)
(ii)
(iv)
(iii)
Answer: (C)

38. Match the following:
List-I                                                   List-II
(a) Scientific Management                  (i) Espirit de crops
(b) Unity of Command                       (ii) Peter Drucker
(c) Management by Objectives           (iii) Factor of Planning
(d) Forecasting                                    (iv) Efficiency and waste Prevention
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(i)
(ii)
(iii)
(B)
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(C)
(ii)
(iii)
(i)
(iv)
(D)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
Answer: (A)

39. Match the following:
List-I                                       List-II
(a) Search Engine                    (i) Internet Explorer
(b) Subject Gateway               (ii) Dogpile
(c) Net Browser                      (iii) FTP
(d) Meta Search Engine          (iv) SOSIG
                                                (v) Altavista
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(iv)
(iii)
(ii)
(i)
(B)
(v)
(iv)
(i)
(ii)
(C)
(v)
(i)
(ii)
(iii)
(D)
(v)
(i)
(iv)
(ii)
Answer: (B)

40. Match the following:
List-I                           List-II
(a) ERNET                  (i) Japan
(b) JANET                  (ii) Global
(c) RLIN                     (iii) India
(d) OCLC                   (iv) United Kingdom
                                    (v) USA
Code:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
(v)
(iv)
(i)
(ii)
(B)
(iv)
(v)
(i)
(ii)
(C)
(iii)
(iv)
(v)
(ii)
(D)
(iii)
(ii)
(iv)
(v)
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment