Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2006 December, Paper-2, Page-2

11. The National Library for the visually handicapped is located at:
(A) Allahabad
(B) Indore
(C) Dehradun
(D) Nainital
Answer: (C)

12. In which of the following network topologies, all the computers are connected to a
central computer:
(A) Ring
(B) Star
(C) Bus
(D) Peer to Peer
Answer: (B)

13. If the size of the study population is very small, the following sampling method will
give better results:
(A) Purposive
(B) Stratified
(C) Random
(D) Census
Answer: (A)

14. Formatting a document in Computer means:
(A) Editing the content
(B) Changing the appearance
(C) Adding new content
(D) Changing the font size only
Answer: (A)

15. Which of the following search devices will lead to an increase in the Recall output?
(A) Boolean ‘And’
(B) Boolean ‘Not’
(C) Proximity Operators
(D) Truncation
Answer: (D)

16. Orientation of library users is a kind of:
(A) Reference Service
(B) Referral Service
(C) Current Awareness Service
(D) Selective Dissemination of Information Service
Answer: (A)

17. Informal Communication among knowledgeable persons is known as:
(A) Invisible College
(B) Information Gatekeeper
(C) Communication Gatekeeper
(D) Knowledge Management
Answer: (A)

18. Which of the following are produced by Institute of Scientific Information:
(i) Science Citation Index
(ii) Current Contents
(iii) Index Medicus
(iv) Atom Index
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (i) and (ii) only
(C) (ii) and (iii) only
(D) (i) and (iv) only
Answer: (B)

19. The term ‘Precision’to measure the performance of Information Retrieval Systems, was
suggested by:
(A) S.R. Ranganathan
(B) F.W. Lancastere
(C) Cyril Cleverdon
(D) H.P. Luhn
Answer: (B)

20. The GMD in a catalogue entry according to AACR-II revised edition is given:
(A) After the title proper
(B) Before the title
(C) After the statement of responsibility
(D) Before the statement of responsibility
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment