Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2005 June, Paper-2, Page-3

21. The Study of Epistemology deals with:
I. Modes of formation of subjects
II. Classification of Knowledge
III. Cataloguing of composite books
IV. Origin, Source and nature of Knowledge
In the types of items, there may be more than one answer.
Identity the correct combination:
(A) I and II are correct
(B) II and III are correct
(C) I, II and III are correct
(D) II and IV are correct
Answer: (D)

22. The Compact Disk is conceptually referred to as:
I. Magnetic Storage
II. Compact Storage
III. Optical Storage
IV. All the above
In the type of items, there may be more than one answer.
Identity the correct combination:
(A) I , II and III are correct
(B) II and III are correct
(C) I and III are correct
(D) II and IV are correct
Answer: (B)

23. Match the following:
List-1 Abbreviations
List-2 Meaning
I. Ibid
a. See
II. Loc. cit.
b. Previously cited
III. Op. cit
c. Same reference cited immediately above
IV. Vide
d. The same place cited
Codes:
(A) I - a, II - b, III - c, IV - d
(B) I - b, II - a, III - d, IV - c
(C) I - c, II - d, III - b, IV - a
(D) I - d, II - c, III - a, IV - b
Answer: (C)

24. Match the following:
List-1 Types of users of information
List - 2 Purpose of use of information
I. Students
a. Decision Making
II. Professionals
b. To impart Knowledge
III. Government Officials
c. To prepare for the course programme
IV. Teachers
d. To pursue their respective vocation
Codes:
(A) I - c, II - d, III - a, IV - b
(B) I - d, II - a, III - b, IV - c
(C) I - c, II - c, III - d, IV - a
(D) I - b, II - b, III - c, IV - d
Answer: (A)

25. Match the following:
List - 1 Writing Materials
List - 2 Place of Origin
I. Clay Tablet
a. Algeria / Babylonia
II. Palm Leaves
b. Egypt
III. Paper
c. Ninveh
IV. Papyrus
d. China

e. India
Codes:
(A) I - c , II - b , III - a , IV - c
(B) I - d , II - e , III - a , IV - c
(C) I - c , II - e , III - d , IV - b
(D) I - c , II - b , III - a , IV - d
Answer: (C)

26. Match the following:
List-1 Database
List-2 Supplier
I. ERIC
a. American Chemical Society, USA
II. C A Search
b. Bowker & Saur London
III. Books in Print
c. R R Bowker USA
IV. LISA
d. National Institute of Education, USA
Codes:
(A) I - d, II - a, III -c, IV - b
(B) I - d, II - b, III - a, IV - c
(C) I - b, II - c, III - a, IV - d
(D) I - a, II - d, III - b, IV - b
Answer: (A)

27. Match the following:
List - 1
List - 2
I. ILRC (Inter Library Resource Centre)
a. Science and Technology
II. NISSAT
b. Indexing Service
III. Journal of Librarianship
c. UK
IV. INIS Atomindex
d. Delhi
Codes:
(A) I - a, II - b, III - b, IV - c
(B) I - b, II - c, III - a, IV - d
(C) I - d, II - a, III - c, IV - b
(D) I - c, II - d, III - d, IV - a
Answer: (C)

28. Match the following:
List - 1
List - 2
I. POPSI
a. P M Roget
II. Citation Indexing
b. H P Luhn
III. Key word Indexing
c. Eugene Garfield
IV. Thesaurus
d. G. Bhattacharyya
Codes:
(A) I - b, II - d, III - a, IV - c
(B) I - c, II - d, III - a, IV - b
(C) I - d, II - c, III - b, IV - a
(D) I - a, II - b, III - d, IV - c
Answer: (C)

29. Match the following:
List - 1
List - 2
I. DDC
a. J.D. Brown
II. Expansive Classification
b. H.E. Bliss
III. Subject Classification
c. Melvil Dewey
IV. Bibliographic classification
d. C.A. Cutter
Codes:
(A) I - b, II - d, III - c, IV - a
(B) I - c, II - b, III - a, IV - d
(C) I - a, II - b, III - d, IV - c
(D) I - c, II - d, III - a, IV - b
Answer: (D)

30. Match the following:
List - 1 Technical Terms
List - 2 Meaning
I. Thesaurus
a. Collection of programmes for the Computer System
II. Windows
b. A revolving Disc on which data is stored
III. Microprocessors
c. A graphical user interface created as DOS Extension by Microsoft
IV. Software
d. A multi user Operating System

e. A classified dictionary of synonyms
Codes:
(A) I - b, II - d, III - c, IV - a
(B) I - c, II - e, III - a, IV - d
(C) I - e, II - c, III - b, IV - a
(D) I - c, II - d, III - a, IV - b
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment