Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

UGC NET 2005 June, Paper-2, Page-1

The UGC NET examination solved question paper-II of 2005 June in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE).

1. The fundamental equation of Information Science has been put forward by:
(A) Michael Buckland
(B) Robert Brooks
(C) Marc Porat
(D) Wersig Gernot
Answer: (B)

2. Source, Message, Transmitter and receiver are the components of communication model developed by:
(A) Shannon - Weaver
(B) Schramm
(C) Lasswell
(D) George Gerbner
Answer: (A)

3. Who said that Knowledge is of two kinds? We know a subject ourselves or we know
where we can find information about it?
(A) S.R. Ranganathan
(B) W.C.Berwick Sayers
(C) Samuel Johnson
(D) H.E.Bliss
Answer: (C)

4. The acronym for Association for Information Management is :
(A) IAMA
(B) AIM
(C) ASLIB
(D) IIM
Answer: (C)

5. Census Atlas National Volume is an example of _________ Atlas :
(A) Local
(B) Historical
(C) Demographic
(D) Anthropological
Answer: (C)

6. COMPENDEX is the on-line Database on the subject :
(A) Physics
(B) Commerce and Export
(C) Analytical Chemistry
(D) Engineering
Answer: (D)

7. Routing of periodicals is :
(A) CAS
(B) SDI
(C) Indexing Service
(D) Abstracting Service
Answer: (A)

8. The subject “Research Methodology” has been formed by which of the following modes?
(A) Fusion
(B) Distillation
(C) Fission
(D) Loose Assemblage
Answer: (B)

9. Boolean Logic was propounded by :
(A) B.C.Wickery
(B) S.C.Bradford
(C) J. Buckland
(D) George Boole
Answer: (D)

10. “IMCE” Stands for :
(A) International Meeting of Cataloguing Experts
(B) International Meeting of Computer Experts
(C) International Meeting of Communication Experts
(D) International Meeting of Classification Experts
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment