Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2016 December UGC NET Paper-3, Page-5

41. Arrange the steps of Big 6 skill information literacy model in correct order as given by M. Eisenberg and B. Berkowitz.
(a) Evaluation
(b) Location and Access
(c) Information seeking strategies
(d) Synthesis
Codes:
(1) (a), (b), (d) and (c)
(2) (b), (a), (c) and (d)
(3) (c), (b), (d) and (a)
(4) (b), (a), (d) and (c)
Answer: (3)

42. Arrange the following committees according to their year of Constitution?
(a) Committee on National Network System for University Libraries.
(b) K.P. Sinha Committee
(c) Review Committee on Library and Information Science
(d) D.P. Chattopadhyaya Committee on National Policy of Library and Information Services. Codes:
(1) (b), (c), (d), (a)
(2) (c), (d), (a), (b)
(3) (d), (a), (b), (c)
(4) (a), (b), (c), (d)
Answer: (1)

43. Arrange in sequence the following components of Tom Wilson's Expanded Model in sequential order of their occurrence:
(a) Information seeking behaviour
(b) Context of information need
(c) Passive attention and search
(d) Intervening variables
Codes:
(1) (b), (d), (a), (c)
(2) (a), (b), (d), (c)
(3) (c), (b), (d), (a)
(4) (a), (c), (b), (d)
Answer: (1)

44. Match the following:
List — I
List — II
(a) David Ellis
(i) Process
(b) James Krikelas
(ii) Complex
(c) Tom Wilson
(iii) Descriptive
(d) Alan Foster
(iv) Cognitive
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(1)
(ii)
(iii)
(iv)
(i)
(2)
(iv)
(ii)
(i)
(iii)
(3)
(iii)
(i)
(iv)
(ii)
(4)
(i)
(iv)
(iii)
(ii)
Answer: (3)

45. Match the following management concepts with their corresponding propounders:
List — I                                                                      List — II
(a) Quality Trilogy Process                                         (i) Philip B. Crosby
(b) Quality Management Maturity Grid                     (ii) W. Edwards Deming
(c) 14 points for management                                     (iii) J.M. Juran
(d) Fishbone diagram                                                  (iv) Kaoru Ishikawa
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
Answer: (1)

46. Match the following:
List — I                                  List—II
(a) Maslow, A                         (i) Two factor theory
(b) Alderfer, C.P.                    (ii) Acquired-needs theory
(c) Frederick Herzberg            (iii) ERG Theory
(d) David McClelland             (iv) Hierarchy of needs
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (iii)       (iv)       (ii)
(2)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(3)        (iv)       (iii)       (i)         (ii)
(4)        (iii)       (ii)        (iv)       (i)
Answer: (3)

47. Match the following:
List — I                      List — II
(a) Instagram               (i) Facebook
(b) Face Time              (ii) Apple
(c) Tumbir                   (iii) Google
(d) Picasa                    (iv) Yahoo
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (i)         (iii)       (ii)
(2)        (i)         (ii)        (iv)       (iii)
(3)        (ii)        (iv)       (iii)       (i)
(4)        (iv)       (ii)        (i)         (iii)
Answer: (2)

48. Match the following:
List — I
List—II
(a) Crowd Funding
(i) Public assistance through donations
(b) Crowd sourcing
(ii) Collaborative milieu of knowledge dissemination
(c) Hathi Trust
(iii) Re-setting priorities due to financial constraints
(d) Social and Cultural hubs
(iv) Collaborative huge collection of digital resources
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(2)        (i)         (iii)       (iv)       (ii)
(3)        (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(4)        (i)         (iv)       (ii)        (iii)
Answer: (2)

49. Match the following:
List — I
List — II
(a) Portico
(i) Preserves scholarly publications in dark archives to be accessed under emergent situation
(b) Lockss
(ii) Non-profit service that allows libraries to collect e-contents for digital preservation
(c) Clockss
(iii) Non-profit digital preservation service for participating libraries
(d) Chorus
(iv) Clearinghouse for the open resources of the U.S.
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(2)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(3)        (ii)        (iv)       (i)         (iii)
(4)        (iii)       (ii)        (i)         (iv)
Answer: (4)

50. Match the following Library Automation Software Products with their corresponding developers:
List — I                      List — II
(a) Genesis G4                        (i) Innovative Interfaces
(b) VERSO                 (ii) ExLibris
(c) Aleph                     (iii) Auto Graphics
(d) Millennium            (iv) Library Resource Management System
Codes:
(a)        (b)        (c)        (d)
(1)        (iv)       (iii)       (ii)        (i)
(2)        (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(3)        (iii)       (iv)       (ii)        (i)
(4)        (ii)        (i)         (iv)       (iii)
Answer: (1)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment