Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2016 December UGC NET Paper-3, Page-3

21. Which of the following sites are offered by Britannica Library, a product of Encyclopaedia Britannica?
(a) Children
(b) Young Adult
(c) Patron
(d) Reference Centre
Codes:
(1) (a), (b) and (c) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (d), (c) and (a) are correct.
Answer: (2)

22. Identify the key attributes of 'Digest' from the following:
(a) Significant ideas on one document area arranged separately in an unhelpful sequence.
(b) A Methodically arranged compendium or summary of literary, historical, legal, scientific or other written matters.
(c) Informative in nature and contains brief description of more than one document.
(d) Often prepared by a non-subject specialist without understanding and assimilating the contents of documents.
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (c) are correct.
(3) (a) and (d) are correct.
(4) (b) and (c) are correct.
Answer: (4)

23. Which of the following communication channels are used frequently in Virtual Reference Service?
(a) Bulletin Board
(b) Instant Messaging
(c) R.S.S.
(d) Voice-Over-I.P.
Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (b) and (d) are correct
(4) (a), (b) and (d) are correct
Answer: (3)

24. Identify the affinitive/associative relationship of the following:
(a) Genus-Species
(b) Translations
(c) Genetic
(d) Concurrent
Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (b) and (c) are correct
(3) (c) and (d) are correct
(4) (a) and (d) are correct
Answer: (3)

25. Which of the following are the components of a master database in acquisition system/ module?
(a) Membership Master
(b) Vendor Master
(c) Currency master
(d) Transaction master
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (b) and (c) are correct.
Answer: (4)

26. Which of the following are types of random samples?
(a) Cluster sampling
(b) Purposive sampling
(c) Stratified sampling
(d) Systematic sampling
Codes:
(1) (a), (c) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (1)

27. Who among the following devised the 'Critical Path Method'?
(a) Morgan R. Walker
(b) Clank Sedore
(c) Blake William
(d) James E. Kelley
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (d) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (2)

28. Which of the following databases are available for scientific community free of cost?
(a) Inspec
(b) ERIC
(c) IEEE Xplore
(d) PubMed
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (a) and (c) are correct.
(3) (b) and (d) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (3)

29. Which of the following are protocol standards?
(a) z39.50
(b) z39.71
(c) z39.05
(d) z39.81
Codes:
(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (4)

30. Which of the following are the Semantic Web technologies?
(a) SKOS
(b) AJAX
(c) SPARQL
(d) UTF
Codes:
(1) (a) and (b) are correct
(2) (a) and (c) are correct
(3) (a), (b) and (c) are correct
(4) (b), (c) and (d) are correct
Answer: (2)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment