Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2016 December UGC NET Paper-3, Page-1

The UGC NET Examination solved question Paper-3 of 2016 December in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE), so sometimes people used to call UGC NET as CBSE NET. However, NET exam should be called as UGC NET instead of CBSE NET. The answer keys of the paper-III of UGC NET Exam in LIS provided below are as per the answer keys released by UGC / CBSE.

1. Index Indiana, an index to Indian Periodical Literature is being compiled by
(1) Central Reference Library, Kolkata
(2) National Library of India
(3) NISCAIR
(4) IASLIC
Answer: (1)

2. According to OCLC research report 'Know your community and its needs' is the rephrasing of which law of Ranganathan?
(1) First Law
(2) Second Law
(3) Third Law
(4) Fourth Law
Answer: (2)

3. Identify the document which is published by H.W. Wilson.
(1) Europa World Yearbook 55th ed. 2014
(2) The International Who's Who 78th ed. 2014
(3) Sears list of subject Headings 20th ed. 2010
(4) Ulrich's Periodicals Directory 53rd ed. 2015
Answer: (3)

4. 'Open Journal System' is an example of which of the following open access models?
(1) Green
(2) Red
(3) Gold
(4) Platinum
Answer: (4)

5. When was the final `ISBD Consolidation Edition' published by IFLA?
(1) 2008
(2) 2009
(3) 2010
(4) 2011
Answer: (4)

6. According to S.R. Ranganathan the canons for chain are
(1) Canon of Ascertainability
(2) Canon of Recall Value
(3) Canon of array and filitary sequence
(4) Canon of decreasing extension and modulation
Answer: (4)

7. In Colon Classification (6th edition) 'LB' denotes
(1) Special
(2) System
(3) Canonical Class
(4) Rounds
Answer: (2)

8. According to AACR 2R who will be considered for the access point of the Main Entry for the document entitled 'Adventures of Tom Sawyer by Mark Twain; rewritten for young readers by Felix Sutton.
(1) Sawyer, Tom
(2) Twain, Mark
(3) Mark Twain
(4) Sutton, Felix
Answer: (4)

9. 'Time and. Motion' study was enunciated by 
(1) Edward Evans
(2) Frank and Lillian Gilbreth
(3) Harrington Emerson
(4) G. McGregor
Answer: (2)

10. Which RFID component is attached to the Book/item for identification?
(1) Barcode
(2) Antenna
(3) Reader
(4) Tag
Answer: (4)
To Read Next Page Kindly Click Here

4 comments:

  1. Sir net ka study material library science ka Hindi mai milega

    ReplyDelete
  2. Sir net ka study material library science ka Hindi mai milega

    ReplyDelete
  3. Sir net ka study material library science ka Hindi mai milega

    ReplyDelete
  4. Sir net ka study material library science ka Hindi mai milega

    ReplyDelete