Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2016 December UGC NET Paper-1, Page-5

41. Instead of holding the office during the pleasure of the President who among the following hold(s) office during good behaviour?
(a) Governor of a State
(b) Attorney General of India
(c) Judges of the High Court
(d) Administrator of a Union Territory Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(1) (a) only
(2) (c) only
(3) (a) and (c)
(4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: (2)

42. The purpose of value education is best served by focussing on
(1) Cultural practices prevailing in the society.
(2) Norms of conduct laid down by a social group.
(3) Concern for human values.
(4) Religious and moral practices and instructions.
Answer: (3)

43. Assertion (A): Learning is a lifelong process.
Reason (R): Learning to be useful must be linked with life processes. Choose the correct answer from the following code:
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (1)

44. Effectiveness of teaching has to be judged in terms of
(1) Course coverage
(2) Students' interest
(3) Learning outcomes of students
(4) Use of teaching aids in the classroom
Answer: (3)

45. In which teaching method learner's participation is made optimal and proactive?
(1) Discussion method
(2) Buzz session method
(3) Brainstorming session method
(4) Project method
Answer: (4)

46. One of the most powerful factors affecting teaching effectiveness is related to the
(1) Social system of the country
(2) Economic status of the society
(3) Prevailing political system
(4) Educational system
Answer: (4)

47. Assertion (A): Formative evaluation tends to accelerate the pace of learning.
Reason (R): As against summative evaluation, formative evaluation is highly reliable. Choose the correct answer from the following code:
(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(3) (A) is true, but (R) is false.
(4) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (3)

48. Which of the following set of statements represents acceptable propositions in respect of teaching-learning relationships?
Choose the correct code to indicate your answer.
(i) When students fail in a test, it is the teacher who fails.
(ii) Every teaching must aim at ensuring learning.
(iii) There can be teaching without learning taking place.
(iv) There can be no learning without teaching.
(v) A teacher teaches but learns also.
(vi) Real learning implies rote learning.
Codes:
(1) (ii), (iii), (iv) and (v)
(2) (i), (ii), (iii) and (v)
(3) (iii), (iv), (v) and (vi)
(4) (i), (ii), (v) and (vi)
Answer: (2)

49. In doing action research what is the usual sequence of steps?
(1) Reflect, observe, plan, act
(2) Plan, act, observe, reflect
(3) Plan, reflect, observe, act
(4) Act, observe, plan, reflect
Answer: (2)

50. Which sequence of research steps is logical in the list given below?
(1) Problem formulation, Analysis, Development of Research design, Hypothesis making, Collection of data, Arriving at generalizations and conclusions.
(2) Development of Research design, Hypothesis making, Problem formulation, Data analysis, Arriving at conclusions and data collection.
(3) Problem formulation, Hypothesis making, Development of a Research design, Collection of data, Data analysis and formulation of generalizations and conclusions.
(4) Problem formulation, Deciding about the sample and data collection tools, Formulation of hypothesis, Collection and interpretation of research evidence.
Answer: (3)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment