Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2015 June UGC NET Paper-3, Page-7

61. Assertion (A): The Anomalous State of Knowledge (ASK) model is based on the understanding that given such an anomaly the user is probably unable to state precisely what is needed to resolve the lack of information.
Reason (R): The ASK can be used to formulate an appropriate search strategy.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (C)

62. Assertion (A): FRAD defines its users somewhat more narrowly than FRBR.
Reason (R): Functional requirement for authority data (FRAD) takes the same entities found in FRBR and extends them to the authority context.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

63. Assertion (A): The implication of the Recall Precision curve is that if we try to improve Recall, we can only do so at the cost of precision.
Reason (R): Recall precision curve represents the average performance of any given system.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

64. Assertion (A): Pre-Coordinate systems are basically one-place systems.
Reason (R): Pre-Coordinate systems avoid the need for the citation or significance order.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (C)

65. Assertion (A): If the library is to be automated, system analysis is not needed.
Reason (R): System analysis identifies the flow of work.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is true but (R) is false.
Answer: (B)

66. Assertion (A): Web-OPAC is a computerized library catalogue available to the readers on-line.
Reason (R): It can be searched by the users within the four walls of the library only.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)

67. Assertion (A): Structured Query Language (SQL) is a query language used for accessing and modifying information in a database.
Reason (R): SQL allows precise specification of the value for attributes of terms to be retrieved.
Codes:
(A) (A) is false and (R) is true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

68. Assertion (A): LOCKSS is a peer to peer preservation system based on the existence of multiple low cost persistent caches of e-journals, contents hosted at different institutions licensed to “own” such content.
Reason (R): Participating institutions cooperate through Membership in the LOCKSS Alliance which is a collaborative network based on the commercial software model.
Codes:
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

69. Assertion (A): The central ideas guiding Qualitative research are same as those of Quantitative research.
Reason (R): An essential feature of Qualitative research is the recognition and analysis of different perspectives.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (D)

70. Assertion (A): The h-index of a scientist is 10, if 10 of his/her papers have at least 10 citations each.
Reason (R): h-index is the only measure to assess a researcher’s output.
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment