Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2015 June UGC NET Paper-1, Page-1

The UGC NET Examination Question Paper-1 of 2015 June, Test Booklet Code C along with answer keys are given below. The answer keys are as per the revised answer keys released by UGC after grievances. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by Central Board of Secondary Education (CBSE) is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The UGC NET is presently known as CBSE NET though it is not the proper naming for the examination and rather should be known as UGC NET. The solved paper for other Sets i.e. A, B and D are not given as the questions are same with that of series C, only they are placed in different order in the question paper.

1. Which of the following represents one billion characters?
(A) Terabyte
(B) Kilobyte
(C) Megabyte
(D) Gigabyte
Answer: (D)

2. The factors which are most important in determining the impact of anthropogenic activities on environment are:
(A) Population, forest cover and land available per person
(B) Population, affluence per person, land available per person
(C) Population, affluence per person and the technology used for exploiting resources
(D) Atmospheric conditions, population and forest cover
Answer: (C)

3. Which one of the following represents the binary equivalent of the decimal number 25?
(A) 11011
(B) 10101
(C) 01101
(D) 11001
Answer: (D)

4. The University Grants Commission was established with which of the following aims?
(a) Promotion of research and development in higher education
(b) Identifying and sustaining institutions of potential learning
(c) Capacity building of teachers
(d) Providing, autonomy to each and every higher educational institution in India
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b) and (d)
(B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (b), (c) and (d)
Answer: (C)

5. The session of the parliament is summoned by:
(A) The Speaker of the Lok Sabha and the Chairman of the Rajya Sabha
(B) The President
(C) The Prime Minister
(D) The Speaker of the Lok Sabha
Answer: (B)

6. India's contribution to total global carbon dioxide emissions is about:
(A) ~15%
(B) ~3%
(C) ~6%
(D) ~10%
Answer: (C)

7. In which of the countries per capita use of water is maximum?
(A) India
(B) USA
(C) European Union
(D) China
Answer: (C)

8. Encoding or scrambling data for transmission across a network is known as:
(A) Decryption
(B) Protection
(C) Detection
(D) Encryption
Answer: (D)

9. Civil Service Day is celebrated in India on:
(A) 7th July
(B) 21st April
(C) 24th April
(D) 21st June
Answer: (B)

10. The South Asia University is situated in the city of:
(A) Kathmandu
(B) Colombo
(C) Dhaka
(D) New Delhi
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment