Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2015 December UGC NET Paper-3, Page-4

31.  Which of the following are the techniques of Total Quality Management (TQM)?
(a) Quality circles.
(b) Empowerment.
(c) Bureaucratic set up.
(d) Participative management.
Codes:
(A) (a), (c) and (d) are correct
(B) (a), (b) and (d) are correct
(C) (b), (c) and (d) are correct
(D) (a), (c) and (b) are correct
Answer: (B)

32.  Which of the following are the parts of a URL (Universal Resource Locator)?
(a) Protocol.
(b) Media Access Control.
(c) Domain name.
(d) Path.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (a), (c) and (d) are correct
(D) (b) and (c) are correct
Answer: (C)

33.  Which of the following tools index cited references?
(a) D-Space.
(b) Scopus.
(c) JCCC.
(d) Google Scholar.
Codes:
(A) (a) and (c) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (a) and (d) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (D)

34.  Null hypothesis is based on which of the following assumption?
(a) No relationship between the two variables in the total population.
(b) Relationship between the two variables in the total population.
(c) Variables are related after having statistically rejected.
(d) Variables are related before statistical analysis.
Codes:
(A) (a) and (d) are correct
(B) (a) and (c) are correct
(C) (a) and (b) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (B)

35.  The ancient Nalanda learning center had which of the following buildings for libraries?
(a) Ratnasagara.
(b) Ratnaranjaka.
(c) Ratangarbha.
(d) Ratnamanjari.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (d) and (a) are correct
Answer: (A)   

36.  Identify the correct sequence of the Abraham Maslow’s hierarchy of needs:
(a) Esteem.
(b) Belonging.
(c) Safety.
(d) Physiological.
Codes:
(A) (b), (c), (d) and (a)
(B) (c), (b), (d) and (a)
(C) (d), (b), (c) and (a)
(D) (d), (c), (b) and (a)
Answer: (D)

37.  According to S.R Ranganathan the steps in classifying documents include the following analysis of the title. Arrange the steps in the sequential order:
(a) Expressive title.
(b) Kernel title.
(c) Analysed title.
(d) Transformed title.
Codes:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (b), (c), (d) and (a)
(C) (c), (d), (a) and (b)
(D) (d), (a), (b) and (c)
Answer: (A)

38.  Arrange the following units of computer memory in an ascending order:
(a) Zettabyte.
(b) Exabyte.
(c) Yottabyte.
(d) Petabyte.
Codes:
(A) (a), (b), (d) and (c)
(B) (b), (c), (a) and (d)
(C) (d), (b), (a) and (c)
(D) (c), (a), (b) and (d)
Answer: (C)

39.  Arrange in sequence the following steps involved in testing a hypothesis according to C.R Kothari:
(a) Selecting random sample and computing appropriate value.
(b) Calculating and comparing the probability.
(c) Selecting significant level.
(d) Making formal statement.
Codes:
(A) (b), (c), (d) and (a)
(B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (c), (a), (b) and (d)
(D) (d), (c), (a) and (b)
Answer: (D)

40.  Arrange the following Acts according to the year of their respective enactments:
(a) Digital Millenium Copyright Act.
(b) Right to Information Act (India).
(c) Information Technology Act (India).
(d) Indian Copyright Act.
Codes:
(A) (d), (a), (c) and (b)
(B) (d), (b), (c) and (a)
(C) (a), (d), (b) and (c)
(D) (b), (c), (a) and (d)
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment