Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2015 December UGC NET Paper-1, Page-5

41. In which decade, the average power availability per person was maximum?
(A) 1981-1991
(B) 1991-2001
(C) 2001-2011
(D) 1971-1981
Answer: (C)

42. By what percentage (%) the power production increased from 1951 o 2011?
(A) 100%
(B) 300%
(C) 600%
(D) 900%
Answer: (D)

43. NMEICT stands for:
(A) National Mission on Education through ICT
(B) National Mission on E-governance through ICT
(C) National Mission on E-commerce through ICT
(D) National Mission on E-learning through ICT
Answer: (A)

44. Which of the following is an instant messaging application?
(a) WhatsApp
(b) Google Talk
(c) Viber
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a) and (b) only
(B) (b) and (c) only
(C) (a) only
(D) (a), (b) and (c)
Answer: (D)

45. In a Computer a byte generally consists of:
(A) 4 bits
(B) 8 bits
(C) 16 bits
(D) 10 bits
Answer: (B)

46. Which of the following is not an input device?
(A) Microphone
(B) Keyboard
(C) Joystick
(D) Monitor
Answer: (D)

47. Which of the following is an open source software?
(A) MS Word
(B) Windows
(C) Mozilla Firefox
(D) Acrobat Reader
Answer: (C)

48. Which of the following enables us to send the same letter to different persons in MS Word?
(A) Mail join
(B) Mail copy
(C) Mail insert
(D) Mail merge
Answer: (D)

49. Inside rural homes, the source/sources of Nitrogen Oxide Pollution may be:
(a) Unvented gas stoves
(b) Wood stoves
(c) Kerosene heaters
Choose the correct code:
(A) (a) and (b) only
(B) (b) and (c) only
(C) (b) only
(D) (a), (b) and (c)
Answer: (D)

50. Which of the following pollutants can cause cancer in humans?
(A) Pesticides
(B) Mercury
(C) Lead
(D) Ozone
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment