Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2015 December UGC NET Paper-1, Page-1

The UGC NET Examination Question Paper-1 of 2015 December, Test Booklet Code P along with answer keys are given below. The answer keys are as per the final answer keys released by UGC. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by Central Board of Secondary Education (CBSE) is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The UGC NET is presently known as CBSE NET though it is not the proper naming for the examination and rather should be known as UGC NET.

1. Greater the handicap of the students coming to the educational institutions, greater the demand on the:
(A) Family
(B) Society
(C) Teacher
(D) State
Answer: (C)

2. What are the characteristics of Continuous and Comprehensive Evaluation?
(a) It increases the workload on students by taking multiple tests.
(b) It replaces marks with grades.
(c) It evaluates every aspect of the student.
(d) It helps in reducing examination phobia.
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (b) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (b), (c) and (d)
Answer: (D)

3.  Which of the following attributes denote great strengths of a teacher?
(a) Full-time active involvement in the institutional management
(b) Setting examples
(c) Willingness to put assumptions to the test
(d) Acknowledging mistakes
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b) and (d)
(B) (b), (c) and (d)
(C) (a), (c) and (d)
(D) (a), (b), (c) and (d)
Answer: (B)

4. Which one of the following statements is correct in the context of multiple - choice type questions?
(A) They are more objective than true-false type questions.
(B) They are less objective than essay type questions.
(C) They are more subjective than short-answer type questions.
(D) They are more subjective than true-false type questions.
Answer: (A)

5. As Chairman of an independent commission on education, Jacques Delors report to UNESCO was titled
(A) International Commission on Education Report
(B) Millennium Development Report
(C) Learning: The Treasure Within
(D) World Declaration on Education for All
Answer: (C)

6. What are required for good teaching?
(a) Diagnosis
(b) Remedy
(c) Direction
(d) Feedback
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a) and (b)
(C) (b), (c) and (d)
(D) (c) and (d)
Answer: (A)

7. Which of the following statements is not true in the context of participatory research ?
(A) It recognizes knowledge as power.
(B) It emphasises on people as experts.
(C) It is a collective process of enquiry.
(D) Its sole purpose is production of knowledge.
Answer: (D)

8. Which of the following statements is true in the context of the testing of a hypothesis?
(A) It is only the alternative hypothesis that can be tested.
(B) It is only the null hypothesis that can be tested.
(C) Both, the alternative and the null hypotheses can be tested.
(D) Both, the alternative and the null hypotheses cannot be tested.
Answer: (B)

9. Which of the following are the basic rules of APA style of referencing format?
(a) Italicize titles of shorter works such as journal articles or essays
(b) Invert authors’ names (last name first)
(c) Italicize titles of longer works such as books and journals
(d) Alphabetically index reference list
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a) and (b)
(B) (b), (c) and (d)
(C) (c) and (d)
(D) (a), (b), (c) and (d)
Answer: (B)

10. Which of the following are the characteristics of a seminar?
(a) It is a form of academic instruction.
(b) It involves questioning, discussion and debates.
(c) It involves large groups of individuals.
(d) It needs involvement of skilled persons.
Select the correct answer from the codes given below
(A) (b) and (c)
(B) (b) and (d)
(C) (b), (c) and (d)
(D) (a), (b) and (d)
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment