Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2014 June UGC NET Paper-3, Page-7

61. Match the following file formats with the creators:
List – I                                                List – II
a. RTF                                                 i. Sun Micro System
b. PDF                                                 ii. Aldus
c. TIFF                                                iii. Microsoft
d. AU                                                  iv. Adobe
Codes:
a          b          c          d
(A)       iv         iii         ii          i
(B)       iii         iv         ii          i
(C)       ii          iii         iv         i
(D)       i           ii          iv         iii
Answer: (B)

62. Match the following MARC 21 tags with respective fields:
List – I                                                            List – II
a. 020                                                              i. Publication and Distribution
b. 100                                                              ii. Series Statement
c. 260                                                              iii. ISBN
d. 440                                                              iv. Personal name
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       ii          iv         iii         i
(C)       iii         ii          iv         i
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (D)

63. Assertion (A): Social networking tools are very effective for marketing of Library products and services.
Reason (R): They help to reach out the patrons anywhere and at any time.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

64. Assertion (A): There is no need for libraries to invest on reference collection.
Reason (R): Web is a treasure of all types of information that can replace reference desk.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

65. Assertion (A): UGC has devised performance indicators for the promotion of faculty and librarians.
Reason (R): Performance Appraisal is an important tool for merit rating.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

66. Assertion (A): All unabridged dictionaries provide word meaning, antonyms, synonyms and places, etc.
Reason (R): All dictionaries provide information on antonyms and homonym, etc.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

67. Assertion (A): Information Literacy is a technique and skill known by the information literate for utilizing the wide range of information sources and tools.
Reason (R): It discourages the use of libraries and information centres and makes the patron independent in identifying, locating and using information sources without depending upon an intermediary.
Codes:
(A) Both (A) and (R) true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

68. Assertion (A): Inverse document frequency is the logarithm of the reciprocal of the number of documents in a collection that contains a given term.
Reason (R): Inverse document frequency measure is computed from term frequency and inverse document frequency.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

69. Assertion (A): Subject gateways are suitable for all types of users for finding their information.
Reason (R): Subject gateways are developed by subject and computer experts.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) & (R) are true.
(D) Both (A) & (R) are false.
Answer: (B)

70. Assertion (A): The principle of canonical sequence states when subjects in a array of subjects are traditionally referred to in a specific sequence, it will be convenient to conform to this traditional sequence.
Reason (R): In classification scheme, the principle of canonical sequence is mainly followed to arrange the array of subjects.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment