Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2014 June UGC NET Paper-3, Page-1

The UGC NET Examination solved question Paper-3 of 2014 June in Library and Information Science (LIS) is given below. Presently, on behalf of UGC, NET Exam in Library and Information Science along with other subjects is conducted by the Central Board of Secondary Education (CBSE), so sometimes people used to call UGC NET as CBSE NET. However, NET exam should be called as UGC NET instead of CBSE NET.

1. Damodaran Committee was appointed in 1971 to review working of
(A) Medical College Libraries
(B) National Science Libraries
(C) Agriculture Libraries
(D) Polytechnic Libraries
Answer: (D)

2. Which form of reasoning is the process of drawing a specific conclusion from a set of premises?
(A) Rationalism
(B) Deductive reasoning
(C) Inductive reasoning
(D) Probabilistic
Answer: (B)

3. A non-linear model of information seeking behaviour was presented by
(A) T.D. Wilson
(B) Ellis
(C) Kulthou
(D) Allen Foster
Answer: (D)

4. Which of the following programming language is exclusively used for Artificial Intelligence?
(A) C
(B) J2EE
(C) Prolog
(D) JAVA
Answer: (C)

5. To make a program safe, one should take care of
(A) Strong authentication and access controls
(B) Error checking controls
(C) Do risk analysis
(D) Vendor’s credibility
Answer: (A)

6. In CDS/ISIS ‘delimiters’ means
(A) Field address
(B) Field repeatability
(C) Field format
(D) Subfield indicators
Answer: (D)

7. A systematic method and process of studying and evaluating whether the expenditure for products, materials, or services is justified by the benefits is
(A) Break Even Analysis
(B) Cost-Effective Analysis
(C) System Analysis
(D) Administrative Analysis
Answer: (B)

8. What is the relationship between ISBD and cataloguing codes?
(A) They are not related to each other
(B) ISBD includes cataloguing rules
(C) ISBD can replace cataloguing rules
(D) Anglo-American codes include bibliographic description
Answer: (D)

9. Who first used the phrase ‘Bibliographical Control’?
(A) Paul Otlet
(B) Henry La Fontaine
(C) Luther Evans
(D) Konrad Gesner
Answer: (C)

10. Cost recovery and profit making aspects in relation to gathering information, organization, services and usage, etc. refer to
(A) Economy evaluation
(B) Coverage evaluation
(C) Workforce evaluation
(D) User evaluation
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment