Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2014 June UGC NET Paper-1, Page-4

31. The primary source of organic pollution in fresh water bodies is
(A) Run-off urban areas
(B) Run-off from agricultural forms
(C) Sewage effluents
(D) Industrial effluents
Answer: (C)

32. 'Lahar' is a natural disaster involving
(A) Eruption of large amount of material
(B) Strong winds
(C) Strong water waves
(D) Strong wind and water waves
Answer: (A)

33. In order to avoid catastrophic consequences of climate change, there is general agreement among the countries of the world to limit the rise in average surface temperature of earth compared to that of pre-industrial times by
(A) 1.5 oC to 2 oC
(B) 2.0 oC to 3.5 oC
(C) 0.5 oC to 1.0 oC
(D) 0.25 oC to 0.5 oC
Answer: (A)

34. The National Disaster Management Authority functions under the Union Ministry of
(A) Environment
(B) Water Resources
(C) Home Affairs
(D) Defence
Answer: (C)

35. Match List - I and List - II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List - II
(a) Flood                     (1) Lack of rainfall of sufficient duration
(b) Drought                 (2) Tremors produced by the passage of vibratory waves through the rocks of the earth
(c) Earthquake             (3) A vent through which molted substances come out
(d) Valcano                 (4) Excess rain and uneven distribution of water
Codes:
            (a)        (b)        (c)        (d)
(A)       4          1          2          3
(B)       2          3          4          1
(C)       3          4          2          1
(D)       4          3          1          2
Answer: (A)

36. Which one of the following green house gases has the shortest residence time in the atmosphere?
(A) Chlorofluorocarbon
(B) Carbon dioxide
(C) Methane
(D) Nitrous oxide
Answer: (C)

37. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below:
(i) Rajasthan receives the highest solar radiation in the country.
(ii) India has the fifth largest installed wind power in the world.
(iii) The maximum amount of wind power is contributed by Tamil Nadu.
(iv) The primary source of uranium in India is Jaduguda.
(A) (i) and (ii)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (ii) and (iii)
(D) (i) and (iv)
Answer: (D)

38. Who among the following is the defacto executive head of the planning Commission?
(A) Chairman
(B) Deputy Chairman
(C) Minister of State of Planning
(D) Member Secretary
Answer: (B)

39. Education as a subject of legislation figures in the
(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) Residuary Powers
Answer: (C)

40. Which of the following are Central Universities?
1. Pondicherry University
2. Vishwa Bharati
3. H.N.B. Garhwal University
4. Kurukshetra University
Select the correct answer from the code given below:
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 3 and 4
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4
Answer: (A)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment