Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2014 June UGC NET Paper-1, Page-2

11. A man started walking frorn his house towards south. After walking 6 km, he turned to his left walked 5 Km after. Then he walked further 3 km after turning left. He then turned to his left and continued his walk for 9 km. How far is he away from his house?
(A) 3 km
(B) 4 km
(C) 5 km
(D) 6 km
Answer: (C)

12. One writes all numbers from 50 to 99 without the digits 2 and 7. How many numbers have been written?
(A) 32
(B) 36
(C) 40
(D) 38
Answer: (A)

13. "lf a large diamond is cut up into little bits it will lose its value just as an army is divided up into small units of soldiers. It loses its strength." The argument put above may be called as
(A) Analogical
(B) Deductive
(C) Statistical
(D) Casual
Answer: (A)

14. Given below are some characteristics of logical argument. Select the code which expresses a characteristic which is not of inductive in character.
(A) The conclusion is claimed to follow from its premises.
(B) The conclusion is based on causal relation.
(C) The conclusion conclusively follows from its premises.
(D) The conclusion is based on observation and experiment
Answer: (C)

15. If two propositions having the same subject and predicate terms can both be true but cannot both be false, the relation between those two propositions is called
(A) Contradictory
(B) Contrary
(C) Subcontrary
(D) Subaltern
Answer: (C)

16. Given below are two premises and four conclusions drawn from those premises. Select the code that expresses conclusion drawn validly from the premises (separately or jointly).
Premises:
(a) All dogs are mammals.
(b) No cats are dogs.
Conclusions:
(i) No cats are mammals
(ii) Some cats are mammals.
(iii) No Dogs are cats
(iv) No dogs are non-mammals.
Codes:
(A) (i) only
(B) (i) and (ii)
(C) (iii) and (iv)
(D) (ii) and (iii)
Answer: (C)

17. Given below is a diagram of three circles A, B & C inter-related with each of Indians. The circle B represents the class of scientists and circle C represents the class of politicians. p,q,r,s... represent different regions. Select the code containing the region that indicates the class of Indian scientists who are not politicians.

(A) q and s only
(B) s only
(C) s and r only
(D) p, q and s only
Answer: (B)

Read the following table and answer question no 18-22 based on table
Year
Government Canals
Private Canals
Tanks
Tube wells and other wells
Other sources
Total
1997-98
17117
211
2593
32090
3102
55173
1998-99
17093
212
2792
33988
3326
57411
1999-00
16842
194
2535
34623
2915
57109
2000-01
15748
203
2449
33796
2880
55076
2001-02
15031
209
2179
34906
4347
56672
2002-03
13863
206
1802
34250
3657
53778
2003-04
14444
206
1908
35779
4281
56618
2004-05
14696
206
1727
34785
7453
58867
2005-06
15268
207
2034
35372
7314
60196

18. Which of the following sources of Irrigation has registered the largest percentage of decline in Net area under irrigation during 1997-98 and 2005-06 ?
(A) Government Canals
(B) Private Canals
(C) Tanks
(D) Other Sources
Answer: (C)

19. Find out the source of irrigation that has registered the maximum improvement in terms of percentage of Net irrigated area during 2002-03 and 2003-04.
(A) Government Canals
(B) Tanks
(C) Tube Wells and other wells
(D) Other Sources
Answer: (D)

20. In which of the following years, Net irrigation by tanks increased at the highest rate?
(A) 1998-99
(B) 2000-01
(C) 2003-04
(D) 2005-06
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment