Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2014 December UGC NET Paper-3, Page-6

51. Arrange the following in chronological order:
i. UNESCO Public Library Manifesto.
ii. A.A.A. Fyzee Report.
iii. Library Advisory Committee Report.
iv. Raja Ram Mohan Roy Library Foundation.
Codes:
(A) i, ii, iii, iv
(B) ii, iii, iv, i
(C) i, iv, ii, iii
(D) iii, i, ii, iv
Answer: (Wrong Question)

52. Arrange the following bibliographics in the order of their chronological development:
i. Universal.
ii. Subject.
iii. Trade.
iv. Webliography.
Codes:
(A) i, ii, iii, iv
(B) iii, i, ii, iv
(C) ii, iii, i, iv
(D) iv, ii, iii, i
Answer: (Wrong Question)

53. Arrange the following according to the year of origin:
i. Encyclopaedia Britannica.
ii. World Book Encyclopaedia.
iii. Wikipedia.
iv. Encyclopaedia Americana.
Codes:
(A) iv, i, ii, iii
(B) i, iv, ii, iii
(C) ii, iv, i, iii
(D) i, ii, iv, iii
Answer: (B)

54. Arrange the following in correct classified order as per C.C.
(i) A
(ii) 2:5
(iii) 2a
(iv) 234
Codes:
(A) iii, i, iv, ii
(B) i, iii, ii, iv
(C) iii, ii, iv, i
(D) ii, i, iii, iv
Answer: (C)

55. Arrange the following according to the procedural steps:
i. Receipt of recommendations.
ii. Preparing master card.
iii. Checking titles of and bibliographical details.
iv. Duplication checking from library catalogue.
Codes:
(A) i, ii, iii, iv
(B) i, iii, ii, iv
(C) iii, i, iv, ii
(D) iv, iii, i, ii
Answer: (B)

56. Arrange the following according to their publication year:
i. Sears’ list of subject headings.
ii. Panizzi code.
iii. AACR-I.
iv. CCC.
Codes:
(A) iv, ii, iii, i
(B) i, iii, ii, iv
(C) ii, i, iv, iii
(D) iii, iv, i, ii
Answer: (C)

57. Arrange the following according to their date of origin:
i. Librametry.
ii. Statistical bibliography.
iii. Statistical analysis.
iv. Bibliometrics.
Codes:
(A) i, iii, ii, iv
(B) ii, iii, i, iv
(C) iii, i, ii, iv
(D) iii, ii, i, iv
Answer: (D)

58. Arrange the following activities in the order as given by Ellis in his model of information seeking behaviour:
i. Browsing.
ii. Monitoring.
iii. Extracting.
iv. Differentiating.
Codes:
(A) ii, i, iv, iii
(B) i, iv, ii, iii
(C) iii, ii, i, iv
(D) ii, i, iii, iv
Answer: (B)

59. Arrange the sequence of the following steps followed in classifying a document according to colon classification:
i. Title with standard facet terms.
ii. Analyzed title.
iii. Kernel title.
iv. Transformed title.
Codes:
(A) ii, iv, i, iii
(B) i, ii, iii, iv
(C) iii, ii, iv, i
(D) iv, iii, ii, i
Answer: (C)

60. Arrange the following steps in the order of accessioning the book:
i. Arrange books as per bill.
ii. Check books as per order placed.
iii. Enter the accession number in the register.
iv. Write accession number on back of title page of other relevant pages.
Codes:
(A) i, ii, iii, iv
(B) ii, iii, i, iv
(C) iii, i, ii, iv
(D) ii, i, iii, iv
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment