Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2014 December UGC NET Paper-1, Page-1

The UGC NET Examination Question Paper-1 of 2014 December, Test Booklet Code Y along with answer keys are given below. The answer keys are as per the revised answer keys released by UGC after grievances. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by Central Board of Secondary Education (CBSE) is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The UGC NET is presently known as CBSE NET though it is not the proper naming for the examination and rather should be known as UGC NET. The solved paper for other Sets i.e. W, X and Z are not given as the questions are same with that of series Y, only they are placed in different order in the question paper.

1. CSS stands for
(A) Cascading Style Sheets
(B) Collecting Style Sheets
(C) Comparative Style Sheets
(D) Comprehensive Style Sheets
Answer: (A)

2. MOOC stands for
(A) Media Online Open Course
(B) Massachusetts Open Online Course
(C) Massive Open Online Course
(D) Myrind Open Online Course
Answer: (C)

3. Binary equivalent of decimal number 35 is
(A) 100011
(B) 110001
(C) 110101
(D) 101011
Answer: (A)

4. gif, jpg, bmp, png are used as extensions for files which store
(A) Audio data
(B) Image data
(C) Video data
(D) Text data
Answer: (B)

5. Symbols A-F are used in which one of the following?
(A) Binary number system
(B) Decimal number system
(C) Hexadecimal number system
(D) Octal number system
Answer: (C)

6. Which one of the following is not a search engine?
(A) Google
(B) Chrome
(C) Yahoo
(D) Bing
Answer: (B)

7. In terms of total CO2 emissions from a country, identity the correct sequence:
(A) U.S.A. > China > India > Russia
(B) China > U.S.A. > India > Russia
(C) China > U.S.A. > Russia > India
(D) U.S.A. > China > Russia > India
Answer: (B)

8. Match List – I and List – II and identify the correct code:
a. World Health Day                           i.16th September
b. World Population Day                    ii. 1st December
c. World Ozone Day                           iii. 11th July
d. World AIDS Day                           iv. 7th April
Codes:
            a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       iv         iii         i           ii
(C)       ii          iii         iv         i
(D)       iii         iv         ii          i
Answer: (B)

9. Which of the anthropogenic activity accounts for more than 2/3rd of global water consumption?
(A) Agriculture
(B) Hydropower generation
(C) Industry
(D) Domestic and Municipal usage
Answer: (A)

10. One of the anthropogenic sources of gaseous pollutants chlorofluorocarbons (CFCs) in air is
(A) Cement Industry
(B) Fertiliser industry
(C) Foam industry
(D) Pesticide industry
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment