Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2013 September UGC NET Paper-3, Page-5

41. Match the following:
List – I                                                                                                List – II
a. Every unit of population has equal chance of being selected         i. Systematic sampling
b. Every nth case is selected from the list of population                    ii. Cluster sampling
c. Units are randomly selected from the subgroups                            iii. Random sampling
d. Geographic area based units                                                           iv. Stratified sampling
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iv
iii
ii
(B)
iv
ii
i
iii
(C)
iii
i
iv
ii
(D)
ii
iii
iv
i
Answer: (C)

42. Match the following:
List – I
List – II
a. Approach of measuring two opposite sets of items
i. Semantic differential scale
b. Approach of measurement yielding a single score
ii. Cumulative scale
c. Approach of measurement adopting bipolar objective rating to study a social phenomenon
iii. Sociometric scale
d. Approach to measure interaction pattern among close associates in a variety of groups
iv. Summated scale
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
iii
i
iv
(B)
iii
i
iv
ii
(C)
i
ii
iv
iii
(D)
iv
ii
i
iii
Answer: (D)

43. Match the following:

Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
i
iii
ii
(B)
iv
iii
i
ii
(C)
iii
i
ii
iv
(D)
ii
i
iii
iv
Answer: (B)

44. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Algorith                                           i. Instruction to the computer
b. Flow charts                                                 ii. Debugging
c. Program code                                  iii. Pictorially represented direction lines
d. Program test                                    iv. Set of explicit and finite steps
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
iii
iv
i
(B)
iii
i
iv
ii
(C)
iv
iii
i
ii
(D)
i
ii
iv
iii
Answer: (C)

45. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Cumulative Book Index                  i. D.K. Publishers & Distributors
b. Publisher’s weekly                          ii. Whitaker
c. Publishing in India                          iii. Wilson
d. Book seller                                      iv. R.R. Bowker
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
i
iv
iii
(B)
iii
iv
i
ii
(C)
i
iii
ii
iv
(D)
iv
ii
i
iii
Answer: (B)

46. Match the following:
List – I                                                List – II
a. INDEST AICTE                             i. Centrally funded
b. CSIR consortia                               ii. Open
c. UGC Infonet                                   iii. Shared Budget
d. IIM consortia                                  iv. Closed group
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
iv
i
iii
(B)
i
iii
ii
iv
(C)
iii
ii
iv
i
(D)
iv
iii
i
ii
Answer: (A)

47. Match the following:
List – I                                    List – II
a. Special library                      i. Provides bibliographical services
b. Public library                       ii. Conservation of knowledge
c. National library                   iii. Popularisation of Govt. information
d. Academic library                iv. Critical compilation
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
iii
iv
ii
(B)
ii
iv
i
iii
(C)
iii
iv
i
ii
(D)
iv
iii
i
ii
Answer: (D)

48. Match the following language and their function:
List – I                                    List – II
a. Procedural                           i. Scan arbitrary files and extra information
b. Special purpose                   ii. Manipulate data and change memory
c. Practical extraction report   iii. Create documents to view with web server
d. Hyper text markup             iv. Data base queries
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
ii
iv
i
iii
(B)
i
iii
ii
iv
(C)
iii
iv
i
ii
(D)
ii
iii
iv
i
Answer: (A)

49. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Information over load                                 i. Indexing and abstracting
b. Variation in quality and reliability              ii. Translation
c. Multiplicity of language                              iii. Reviews and digests
d. Information scatter                                                 iv. Alert services
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
i
ii
iii
iv
(B)
iv
iii
ii
i
(C)
ii
iv
iii
i
(D)
iii
i
ii
iv
Answer: (B)

50. Match the following:
List – I                                                List – II
a. Coding                                            i. Received signal not the one transmitted
b. Noise                                               ii. Measure of closeness of relationship
c. Entropy                                           iii. Message to a signal
d. Equivocation                                   iv. Measure of uncertainty
Codes:

(a)
(b)
(c)
(d)
(A)
iv
ii
iii
i
(B)
ii
iii
iv
i
(C)
i
ii
iii
iv
(D)
iii
i
iv
ii
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment