Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2013 September UGC NET Paper-1, Page-4

31. Which of the following are voluntary provisions in the 73rd Constitutional Amendment Act (1992)?
1. Minimum age of 21 for contesting elections to Panchayats.
2. Indirect elections to the post of Chairperson of Panchayats at the intermediate and district levels.
3. Representation of Members of Parliament and State Legislature on Panchayati Raj institutions.
4. Reservation of seats for backward classes.
Select the correct answer from the code given below:
Codes:
(A) 1, 2 and 4
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 3 and 4
Answer: (D)

32. In which of the following States the segment of population, which is in majority, enjoys the benefit of reservation of seats in the State Assembly?
(A) Meghalaya and Mizoram
(B) Assam and Nagaland
(C) Madhya Pradesh and Assam
(D) Rajasthan and Arunachal Pradesh
Answer: (A)

33. Which of the following are the ways of acquiring Indian citizenship?
1. Birth
2. Descent
3. Naturalisation
4. Incorporation of territory
Select the correct answer from the code given below:
Codes:
(A) 1 and 2
(B) 1 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4
Answer: (D)

34. Which of the following statements about the Union Public Service Commission are correct?
1. UPSC is a Constitutional body.
2. It serves as an advisory body.
3. It is called upon to advise the Government in regard to representation of the Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Civil Service.
4. It is consulted on appointments of Chairman and members of Tribunals and Commissions.
Select the correct answer from the code given below:
Codes:
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1 and 2
Answer: (D)

Read the following passage carefully and answer Question Nos. from 35 to 40:
I had occasion to work with her closely during the Women’s International Year in 1975 when she was chairing a Steering Committee and made me the member in charge of publicity. Representatives from different political parties and women’s organizations were on the committee and though the leftists claimed a sort of proprietary right over her, Aruna encouraged and treated all members alike. It was not her political affiliations or her involvement in a particular cause, which won her respect and recognition, but her utter honesty in public life, her integrity and her compassion for the oppressed which made her an adorable person. She had the courage to differ with and defy the mightiest in the land; yet her human spirit prompted her to work in the worst of slums to offer succour to the poor and the exploited.
In later years – around late eighties and early nineties – Aruna Asaf Ali’s health began to deteriorate. Though her mind remained alert, she could not actively take up her pet causes – action for women’s advancement, planning for economic justice, role of media, reaffirmation of values in public affairs etc. Slowly, her movements were restricted and Aruna who had drawn sustenance from common people, from her involvement in public life, became a lonely person. She passed away in July 1996.

35. Which Committee was chaired by Aruna?
(A) Women’s International Year’s Committee
(B) Steering Committee of Women’s International Year
(C) A Committee of Publicity
(D) Women’s Organizations
Answer: (B)

36. Who were made the members of the Committee of Publicity?
Choose the answer from codes given below:
(i) Representatives from different political parties.
(ii) Representatives from the leftist parties.
(iii) Representatives from the women’s organizations.
(iv) None of the above.
Codes:
(A) (i), (iii)
(B) (i), (ii)
(C) (i), (ii), (iii)
(D) (iv)
Answer: (A)

37. Aruna earned respect because of
(A) She identified with the leftists
(B) She did not associate with any political party
(C) Chairing a Steering Committee
(D) She identified with women’s organizations
Answer: (B)

38. Who tried to monopolize Aruna as their proprietary right?
(A) Women Organizations
(B) Leftists
(C) Steering Committee
(D) Some Political Parties
Answer: (B)

39. Aruna’s health began to deteriorate from
(A) 1985 – 2002
(B) 1998 – 2000
(C) 1981 – 2000
(D) 1989 – 2001
Answer: (D)

40. Aruna’s pet cause(s) in her life was/ were
(A) Role of media
(B) Economic justice
(C) Reaffirmation of values in public affairs
(D) All the above
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment