Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2013 September UGC NET Paper-1, Page-1

The UGC NET Examination Question Paper-1 of 2013 September, Test Booklet Code W along with answer keys are given below. The answer keys are as per the revised answer keys released by UGC after grievances. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by Central Board of Secondary Education (CBSE) is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The UGC NET is presently known as CBSE NET though it is not the proper naming for the examination and rather should be known as UGC NET. The solved paper for other Sets i.e. X, Y and Z are not given as the questions are same with that of series W, only they are placed in different order in the question paper.

1. The world population growth rate at a certain reference year was 3.5%. Assuming exponential growth of population, after how many years, the population of the world would have increased by a factor 16?
(A) ~ 80 years
(B) ~ 40 years
(C) ~ 160 years
(D) ~ 320 years
Answer: (A)

2. Telephone is an example of
(A) Linear communication
(B) Non-linear communication
(C) Circular
(D) Mechanised
Answer: (A)

3. Means of grapevine communication are
(A) Formal
(B) Informal
(C) Critical
(D) Corporate
Answer: (B)

4. Communication issues at the international level are addressed by
(A) ILO
(B) ITU
(C) UNDP
(D) UNESCO
Answer: (D)

5. Referential framing used by TV audience connects media with
(A) Reality
(B) Falsity
(C) Negativity
(D) Passivity
Answer: (A)

6. The communicated knowledge in a classroom is considered as
(A) Non-pervasive treasure
(B) Limited judgement
(C) Autonomous virtue
(D) Cultural capital
Answer: (D)

7. Classroom communication is normally considered as
(A) Effective
(B) Affective
(C) Cognitive
(D) Non-selective
Answer: (C)

8. A person writes all the numbers from 0 to 99. The number of times digit 3 will be written is
(A) 18
(B) 19
(C) 20
(D) 21
Answer: (C)

9. Starting from point A, Ajit walks 14 metres towards west, he then turns to his right and walks 14 metres and then turns to his left and walks 10 metres. He again turns to his left and walks 14 metres and reaches to the point E. The shortest distance between A and E is
(A) 38
(B) 42
(C) 52
(D) 24
Answer: (D)

10. A, B, C, D, E and F are sitting around a round table. A is between E and F. E is opposite to D and C is not in either of the neighbouring seats of E. The person opposite to B is
(A) C
(B) D
(C) A
(D) F
Answer: (D)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment