Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2013 June UGC NET Paper-3, Page-5

41. The alternatives and modifications of H-Index are:
(i) I-index.
(ii) Pure-h Index.
(iii) Scimgo Journal Rank.
(iv) European Impact Factor.
Codes:
(A) (i) & (iii) are correct
(B) (i) & (ii) are correct
(C) (i) & (iv) are correct
(D) (ii) & (iii) are correct
Answer: (B)

42. Digitization of various cultural resources is possible through:
(i) Scanners.
(ii) Digital cameras.
(iii) Video cameras.
(iv) Smart & Mobile phones.
Codes:
(A) (i), (ii) are correct
(B) (iv), (iii) are correct
(C) (iii), (iv) are correct
(D) (i), (ii), (iii) & (iv) are correct
Answer: (D)

43. What is/are common feature/s between RFID & Barcode Technology?
(i) Read more than one item at a time.
(ii) Able to locate specific items on shelves.
(iii) Programmable.
(iv) Read while item is moving.
Codes:
(A) (i), (ii) are correct
(B) (iii), (iv) are correct
(C) (ii), (iv) are correct
(D) All the above are correct
Answer: (D)

44. When a librarian has to show the rationale for the purchase of more e-resources, which of the following’s will help to support his/her stand?
(i) Collection development policy.
(ii) Indent from users.
(iii) Book selection tools.
(iv) All the above.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (i) and (iii) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (iv) is correct
Answer: (A)

45. Assertion (A): Machine translation is not a fully dependable service.
Reason (R): The semantics of languages are not fully encoded in algorithms.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) Both (A) & (R) are true
(C) (A) is false, but (R) is true
(D) Both (A) & (R) false.
Answer: (B)

46. Match the following:
List-I                                       List-II
a. INFLIBNET                       i) Digital Library
b. INDEST-AICTE                ii) Resource aggregator
c. DELNET                             iii) E-consortia
d. e-Gyankosh                         iv) Organisation
Codes:
            a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       iv         iii         ii          i
(C)       iii         ii          I           iv
(D)       ii          iii         iv         i
Answer: (B)

47. Match the following:
List – I                                                                                                List – II
a. Amenable to further algebraic treatment                            i. Mean deviation
b. Estimated without knowing values of extreme items         ii. Medium
c. Mathematieally and logically incorrect                               iii. Inter-quartile deviation
d. The dispersion does not cover all items of a series             iv. Arithmetic means
Codes:
                        a          b          c          d
(A)                   iv         ii          I           iii
(B)                   iii         ii          I           iv
(C)                   ii          iv         iii         i
(D)                   i           iii         iv         ii
Answer: (A)

48. Match the following:
List – I                                                            List – II
a. Trade publisher                                            i. UNESCO
b. Subject book publisher                                ii. American Psychological Society
c. Government Press                                       iii. Harper Collins
d. Scholarly Publisher                                     iv. W.B. Saunders
Codes:
            a          b          c          d
(A)       ii          iv         iii         i
(B)       iv         iii         i           ii
(C)       i           iv         iii         ii
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (D)

49. Match the following:
List – I
List – II
a. Statistical Quality/Process Control (SQC/SPC)
i. Identify the intensity of each problem in the production process
b. Check Shets           
ii. Selected variables checked
c. Pareto Chart
iii. Identify the relationship between problems and causes  
d. Fish Bone Diagram
iv. Record variables in the production process
Codes:
            a          b          c          d
(A)       ii          iv         i           iii
(B)       iv         ii          iii         i
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       i           ii          iv         iii
Answer: (A)

50. Match the following:
List – I
List – II
a. Sinha Committee
i. Library staff strength
b. Dr. S.R. Ranganathan Committee
ii. Central Medical Library
c. Report of Dr. Shaw and Dr. D. B. Krishna Rao
iii. Libraries at Panchayat, Block, District and State  level
d. Dr. J. Bhore Committee
iv. National Agricultural System of Agriculture Libraries
Codes:
            a          b          c          d
(A)       iii         i           ii          iv
(B)       iv         iii         ii          i
(C)       iii         i           iv         ii
(D)       i           iii         ii          iv
Answer: (C)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment