Search LIS Links UGC NET Guide in LIS for Particular Question and Answer

2013 June UGC NET Paper-1, Page-1

The UGC NET Examination Question Paper-1 of 2013 June, Test Booklet Code X along with answer keys are given below. The answer keys are as per the revised answer keys released by UGC after grievances. The Paper-I of UGC NET Examination conducted by Central Board of Secondary Education (CBSE) is of General nature i.e. Compulsory for all subjects. The Subject Code in the UGC NET for this paper is: 00. The UGC NET is presently known as CBSE NET though it is not the proper naming for the examination and rather should be known as UGC NET. The solved paper for other Sets i.e. W, Y and Z are not given as the questions are same with that of series X, only they are placed in different order in the question paper.

1. Choose the proper alternative given in the codes to replace the question mark
Bee-Honey, Cow-Milk, Teacher-?
(A) Intelligence
(B) Marks
(C) Lessons
(D) Wisdom
Answer: (D)

2. P is the father of R and S is the son of Q and T is the brother of P. If R is the sister of S, how is Q related to T
(A) Wife
(B) Sister-in-law
(C) Brother-in-law
(D) Daughter-in-law
Answer: (B)

3. A definition put forward to resolve a dispute by influencing attitudes or stirring emotions is called
(A) Lexical
(B) Persuasive
(C) Stipulative
(D) Precisions
Answer: (B)

4. Which of the codes given below contains only the correct statements?
Statements:
(i) Venn diagram is a clear method of notation.
(ii) Venn diagram is the most direct method of testing the validity of categorical syllogisms.
(iii) In Venn diagram method the premises and the conclusion of a categorical syllogism is diagrammed.
(iv) In Venn diagram method the three overlapping circles are drawn for testing a categorical syllogism.
Codes:
(A) (i), (ii) & (iii)
(B) (i), (ii) & (iv)
(C) (ii), (iii) & (iv)
(D) (i), (iii) & (iv)
Answer: (B)

5. Inductive reasoning presupposes
(A) Unity in human nature.
(B) Integrity in human nature.
(C) Uniformity in human nature.
(D) Harmony in human nature.
Answer: (C)

Read the table below and based on this table answer questions from 6 to 11:

Area under Major Horticulture Crops (in lakh hectares)
Year
Fruits
Vegetables
Flowers
Total Horticulture Area
2005-06
53
72
1
187
2006-07
56
75
1
194
2007-08
58
78
2
202
2008-09
61
79
2
207
2009-10
63
79
2
209

6.  Which of the following two years have recorded the highest rate of increase in area under the total horticulture?
(A) 2005-06 & 2006-07
(B) 2006-07 & 2008-09
(C) 2007-08 & 2008-09
(D) 2006-07 & 2007-08
Answer: (D)

7. Shares of the area under flowers, vegetables and fruits in the area under total horticulture are respectively:
(A) 1, 38 and 30 percent
(B) 30, 38 and 1 perctent
(C) 38, 30 and 1 percent
(D) 35, 36 and 2 percent
Answer: (A)

8. Which of the following has recorded the highest rate of increase in area during 2005-06 to 2009-10?
(A) Fruits
(B) Vegetables
(C) Flowers
(D) Total horticulture
Answer: (C)

9. Find out the horticultural crops that have recorded an increase of area by around 10 percent from 2005-06 to 2009-10.
(A) Fruits
(B)Vegetables
(C) Flower
(D)Total horticulture
Answer: (B)

10. What has been the share of area under fruits, vegetables and flowers in the area under total horticulture in 2007-08?
(A) 53 percent
(B) 68 percent
(C) 79 percent
(D) 100 percent
Answer: (B)
To Read Next Page Kindly Click Here

No comments:

Post a Comment